Inga på TV-skjermen

NRK har besøkt Inga Dalsegg på Dalalåven Atelier i forbindelse med et spesielt prosjekt, og fredag kveld sendes innslaget på TV.

Prosjekt Her er Inga Dalsegg og Professor Lise Randeberg på Gunnerusbiblioteket i Trondheim, og på bordet ligger et dokument som sannsynligvis er fra perioden år 1200-1400. Mer om dette blir å se på distriktsnyhetene for Møre og Romsdal på Nrk fredag kveld.  Foto: Privat

Nye artikler

NRK var på besøk hos kunstner Inga Dalsegg på Dalalåven Atelier onsdag. I kveld, fredag, sendes innslaget fra Rindal på distriktsnyhetene for Møre og Romsdal.

- Det kommer også et lenger innslag på Norge Rundt, men det blir ikke denne uka, forteller kunstneren.

Institutt for kjemi ved NTNU (Emilio Catelli), Institutt for elektronikk og telekommunikasjon NTNU (Professor Lise L Randeberg), universitetsbiblioteket NTNU (Victoria Juhlin) og Inga Dalsegg samarbeider for tiden om et prosjekt med et fragment fra et gammelt dokument som de vet veldig lite om.  De tror det er fra en gang mellom år 1200-1400.

- Dette dokumentet er årsaken til at jeg en stund nå har jobbet med blant annet fjærpenn og pergament (og en del giftige pigmenter), sier Dalsegg.

NTNU har scannet dokumentet med et hyperspektralt kamera. Ut fra disse dataene har de funnet ut en god del om hvilke pigmenter og stoffer som er brukt.

- Siden de vet lite om hvordan dette dokumentet ble laget bestemte de seg så for å få en kunstner til å hjelpe dem med å lage en reproduksjon. Og der kom jeg inn i bildet, forklarer kunstneren.

Blant annet er metodene de brukte for å  blande ut malingen usikre, verktøyene er usikre og teknikkene er usikre.  Inga synes det er utrolig spennende å få være en del av dette prosjektet, sjøl om hun aldri hadde forestilt seg at hun noen gang skulle jobbe på et prosjekt sammen med professorer fra NTNU. Hun sammenlikner arbeidet med å lete etter en manglende del av et skattekart.

- Siden vi er usikre på teknikkene som ble brukt, kan en scanning av en kopi hjelpe oss til å forstå mer om vi har gjettet riktig med tanke på prosess og materialer, og dermed gi oss større forståelse og bringe oss nærmere i å finne ut mer om dokumentet - og dermed kanskje også finne ut hvor det kommer fra og når det ble laget. Et sted i verden finnes kanskje fortsatt resten av boka fragmentet kommer fra? Kan dette hjelpe oss til å finne det?

Sendingen fredag starter klokka 18.45.