Da startskuddet går for fiskekonkurransen i Surna fredag kveld står 98 fiskere klare med stengene, ti av dem damer. Fjorårets dronning, Benedicte Rossebø, skal bli vippet av tronen denne kvelden.

Det går ikke lange tida før det blir meldt om fast fisk, Jonathan Losen har en fin laks på i Mogstadhølen. Men denne mister han dessverre etter en stund.

Etter dette går det ikke mange minuttene før Morten Hansen, som fisker i Øyavollhølen, lander kveldens første. En fin laks på 6,83 kilo. Denne tok på mark.

– Det tok ikke mer enn 7–8 minutter før denne var på land, forteller han når vi ankommer. Hansen, som har fisket i Surna siden 1991, ble for øvrig laksekonge for to år siden. Den gang med en laks på 9,62 kilo.

Første gang i Surna

Mens vi snakker med den glade fiskeren kommer melding om enda en fast fisk. Det er Jonathan Losen som har enda en laks på kroken. Og denne gangen holder det helt inn, han får på land laksen, som veier 4,44 kilo.

– Den første jeg hadde på var større, forteller han.

Jonathan fisker vanligvis i Gaula og fisker i Surna for første gang denne kvelden, sammen med sin far Geir Arne Losen.

– Jeg kommer hit ned og får laks tvert, det er helt suverent, smiler han. Også denne blir tatt på mark.

– Jeg skjønte med en gang at mark var det rette da jeg så fargen på elva. Det er fine forhold nå, og jeg kommer nok tilbake hit, sier han. – Og jeg skal servere laks i bryllup i august, så dette passer bra, legger han til.

Samtidig med dette drar Jan Ove Bjørnsrud en 4,27 kilo tung laks på mark i Kleivahølen.

Skikkelig storlaks

Et kvarter går. Da har Jon Rodal fast fisk i Litjflønet (Mauset/Gulla). Når vi kommer fram dit er det en blidspent fisker som møter oss. Han har fått opp en laks på 4,33 kilo. Denne tok han på sluk.

– Dette var virkelig artig, nå fikk jeg trua ja, smiler han.

Samtidig er det storlaks på gang. Vi kjører ned til Korsahølen (Honnstad/Mogstad), der en svært fornøyd Frode Lothe akkurat får opp en potensiell vinnerlaks fra den gavmilde elva. Det er Geir Eriksen som hjelper til med håven, og han er andpusten av den tunge børa opp bakken fra elva. Den store hannlaksen, som ble tatt på wobbler, er godt over ti kilo, og alle er rimelig sikre på at det er årets laksekonge vi har foran oss. Dette er den største laksen han noen gang har fått.

– Rekorden hittil er 9,7 kilo. Jeg har fisket jevnlig i Surna siden jeg var 12–14 år, smiler han, lykkelig vitende om at denne laksen kan være verdt 20 000 premiekroner. Den endelige vekta stopper på 10,88 kilo!

Lothe, som kommer fra Fræna, forteller at han har laget wobbleren sjøl.

– Dette er en flWobbler, og den er hjemmelaget ja.

Kongelaksen landes

Men lykken hos Lothe blir kortvarig. Like etter dette har Tor Hansen fast fisk ikke langt unna. Surnadalingen har akkurat skiftet fra sluk til spinner da laksen hogger til på femte eller sjette kastet. Først kjennes den ikke så stor ut, og han tror det er en laks i 5-kilosklassen, men det skal snart vise seg at han tar grundig feil. Det er en kjempelaks!

Ådne Næss Aune står klar med håven, men håven blir rett og slett for liten, så ny og større håv må rekvireres. I mellomtida må Hansen bare holde laksen i elva. Han armer fisken 20–30 minutter og tida går sakte. Laksen ruser ut noen ganger før den omsider gir seg og blir håvet i land. Det viser seg at dette er en skikkelig rugg av en hannlaks, og jubelropet lar ikke vente på seg.

– Fy faen! Den følelsen når du kjenner at laksen biter, den er helt ubeskrivelig, smiler han. Dette er definitivt en laks som slår alle rekorder. 14,05 kilo viser vekta. Det er den aller største laksen som er tatt i fiskekonkurransens historie. Den gamle rekorden er fra 2007, da Narve Nilsen ble laksekonge med en laks på 11, 9 kilo.

– Jeg fikk en laks på 8,3 kilo i Surna i fjor, og min hittil største dro jeg i Søya for noen år siden, en på 10,4 kilo. Men dette er definitivt min aller største ja, sier den lykkelige fiskeren og beundrer den gigantiske hannlaksen.

Holdt det han lovet

Smilet går nesten helt rundt på den vordende laksekongen, og han er ikke sein om å sende bilde til arbeidskollegaene ved lensmannskontoret i Surnadal, som er på jobb denne festivalkvelden.

– Jeg sa til dem før jeg dro at nå skal jeg opp i elva og bli laksekonge. Ja, nå er det jaggu godt å ha frihelg, ler han.

Det er ingen andre før han som har vunnet fiskekonkurransen med spinner. Broren Jo, som også er ivrig laksefisker, får også bildemelding...

Etter dette unner vi oss en kaffekopp, bakels og sjokoladekake i Korsen grendahus, der driftige damer holder Åpen Laksekafé gjennom konkurransen. Her kunne folk få et avbrekk fra laksen og kjøpe seg både middag, pølse med brød, græt og bakels, kaffe og kaker eller is, brus og annen snacks.

Ny storlaks i samme høl

Det tar en god stund før neste laks landes. Også denne biter i Korsahølen, på nøyaktig samme sted som Hansen tok storlaksen. Denne gangen er det Aron Faksens Tonning som har fisk.

Etter en tid med arming kommer endelig laksen inn og kan håves i land. Agnet er Møresild, og laksen sitter helt inn og veier finfine 8,27 kilo.

– Den tok på en 27-grams bronsefarget Møresild med rød rygg. Det var Benedicte som valgte sluken for meg, smiler han. For kjæresten hans er Benedicte Rossebø, som ble laksedronning etter fjorårets konkurranse med laks på 8,9 kilo. Arons laks skal vise seg å holde til en tredjeplass.

Så får Øyvind Løkken en laks på flue i Gullaspollen, men med sine 5,04 kilo kan den ikke måle seg med de største. Heller ikke den som Geir Arne Losen får i aller siste minutt av konkurransen truer topplasseringene, med sine 4,47 kilo.

I tillegg til alle laksene som ble tatt, ble det også sett mye fisk oppover hele elva gjennom kvelden. Og flere hadde fast fisk i løpet av konkurransen, men mistet dem igjen. Blant andre Øyvind Holte, som mistet to.

Nest best gjennom tidene

Arrangørene er svært godt fornøyde både med kvelden, konkurransen og størrelsen på laksene.

– Det er bare en gang tidligere det har blitt dratt mer laks i konkurransen, så dette ble en knallkonkurranse, rett og slett en kjempekveld, sier Georg Solem i Surna Elveeierlag.

Ansvarlig for fiskekonkurransen, Bjørnar Mogstad, har sittet og att imot laks for veiing hele kvelden, og også han er strålende fornøyd.

– Ut fra værforholdene den siste tida så ble dette over all forventning, regnet kom i grevens tid! Vannstanden fikk et byks, og det at fiskere som vanligvis fisker i Gaula, Orkla og andre steder også kommer hit er artig, sier han. – Konkurransen er den nest beste gjennom tidene og det var et jevnt trykk med laksebett fra start til slutt, der siste laksen ble tatt ett minutt før konkurransen var over. En kjempekveld, fastslår han.

Lørdag ettermiddag er det klart for premieutdeling i fiskekonkurransen, og Tor Hansen skal altså kåres som laksekonge.

(Mange flere bilder fra fiskekonkurransen og Norsk Laksefestival kommer på driva.no i en stor bildeserie senere).