MERÅKER:

- Alise er en verdig vinner av stipendet. Hun har jobbet hardt og målbevisst i flere år og får nå uttelling for det. Vi har på trening sett at den energiske surnadalingen har et stort potensial, sier Frode Estil.

Han og langrennstrenerne ved Meråker videregående skole følte at det var en del stang ut for Alise i starten av sesongen. Selv om hun presterte bra og kapret flere topplasseringer i den tøffe 19 og 20-årsklassen. Det gledet skilengden og hans trenerkolleger at den eldste av Einmo-søstrene hentet frem sitt beste da det gjaldt som mest. I det som var hennes siste junior-NM ble det både individuell medalje og stafettmedalje. Det kom ikke like overraskende på trenerne som det gjorde på en del av hennes konkurrenter.

Estil er med sine 14 OL - og VM-medaljer en av de mestvinnende langrennsløperne på herresiden. Den mangeårige landslagsløperen som var så god til å prikke inn toppformen til mesterskapene, har i dag hovedansvaret for idrettsseksjonen ved skigymnaset i Meråker. Det er en administrativ stilling. Men Estil er trener for skolens spissede toppidrettsgruppe som Einmo er en del av. Det innebærer at mannen som ved flere anledninger har vært lansert som landslagstrener, er tett på Alise og en av landets største juniortalenter.

Har hevet seg mye

- Alise har trent bra og vært målrettet helt siden hun kom flyttende til Meråker som 16-åring. Hun har vært veldig dedikert og får nå uttelling for det. I langrenn finnes det ingen snarveier. Det handler om hardt arbeid over tid. Alise har som de fleste andre møtt motgang på sin vei mot juniortoppen. Sykdom, skader og stagnasjon er en del av hverdagen for de aller fleste tenåringer som satser på å bli gode. Det som kjennetegner de beste er at de ikke lar seg knekke selv om det butter i perioder. Det gjelder også i høyeste grad Alise, sier Estil.

Gullgrossisten lot seg i vinter begeistre over den kapasitetssterke utøveren fra Indre Nordmøre. Hun imponerte både juniorlandslagstrenerne og andre på barmark i fjor høst. Alise tok store steg gjennom sommeren og høsten og hadde oppsiktsvekkende testresultater på beina og rulleski. Fremgangen var formidabel for jenta som er inne i sitt fjerde og siste år på skigymnaset i Meråker. Fort gikk det også i den svenske sesongåpningen og de første rennene. Alise følte imidlertid at hun hadde mer inne i flere norgescuprenn.

Sølv og bronse i NM

- Det var både gledelig og fortjent at hun klinket til da det gjaldt som best. Sølv og bronsemedalje i junior-NM forteller det meste om hvor god hun har blitt, og hvor bra utgangspunkt Alise har for å takle den vanskelige overgangen fra junior til senior. Hun er allerede på høyde med mange av seniorløperne som satser. For å bli så god som hun har stoff i seg og muligheter for, handler det om at hun i fortsettelsen må være villig til å gjøre en minst like god treningsjobb. Det er der nøkkelen ligger for å få fremgang og deretter ta nivået. Alise er i stand til det dersom hun fortsetter i samme stil, sier legenden, som kan skilte med hele seks OL og VM-gull.

Det tallet hadde nok vært høyere dersom dopingjegerne hadde kommet like langt i den perioden som de har gjort i dag. For flere av dem som sto øverst på pallen da Estil ble nummer to og tre, har i ettertid blitt tatt for doping. Den 45 år gamle treneren prøver å innprente hos Alise og de andre surnadalingene som har base i Meråker, at det er nødvendig å tenke langsiktig for de som ønsker å bli gode i seniorsammenheng. Han er bevisst på at junioralderen primært må brukes til å bygges en grunnmur slik at utøverne tåler de treningsmengdene de må opp på for å hevde seg i seniorsammenheng.

Les også: Alise fikk gjevt stipend