— Vi anbefaler at du ber om tilstandsrapport, eller sjekker bilen selv på et verksted, før du slår til. Bruk kontrakt. Du finner bilkontrakt og sjekkpunkter for bilkjøp på forbrukerrådet.no. Spør etter garantien hvis bilen er under fem år gammel. Den gir deg gode rettigheter, og du får den med på kjøpet, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.
I svært mange av henvendelsene om bil er motparten enten en annen privatperson, eller en liten lokal bilbutikk. Det finnes unntak, og Tesla Norge kommer på en fjerdeplass i vår oversikt over den vanligste motparten når folk ber om råd. I fjor kom elbilforhandleren på en 24. plass.
— Vi forventer at Tesla ser på tjenestene sine overfor forbrukerne. Møller bil kommer også høyt opp på motpart-listen vår, men selskapet har en langt høyere markedsandel, sier Høst.
Forbrukerrådet kan mekle mellom deg og bilselger om du ikke kommer noen vei. Over ti prosent av tvistene handler om bruktbil, viser statistikk fra første halvår fra tvistetjenesten. Det er den største enkeltkategorien.
Mobil og nettbrett
Folk er avhengig av tilgang til nettet. Går smarttelefonen i stykker, er reparasjonen gjerne kostbar, og du mister kontakten med omverdenen. IKT-produkter, som mobiltelefoner og nettbrett, står for 1286 henvendelser og kommer som nummer to i forbrukerstatistikken.
Øverst på listen over motparter i henvendelsesstatistikken finner du store kjeder som selger elektronikk, som Elkjøp og Power.
— Du har fem års reklamasjonsrett, men skjer feilen etter tre til fire år, kan det være vanskelig å klage, fordi deler av mobilen ikke er ment å vare lenger. Oppdager for eksempel selger en fuktskade når du har mobilen inne til reparasjon, er ikke det nok til å avvise at feilen ikke var der da du kjøpte mobiltelefonen. Det må vises til en sammenheng mellom fuktskaden og feilen, sier Høst.
IKT-produkter kommer på en fjerdeplass i statistikken fra tvistetjenesten til Forbrukerrådet.
Sofatrøbbel
Du skal leve lenge med en sofa. Møbler er den tredje vanligste kategorien av spørsmål med 1222 henvendelser.
— Folk klager på stoff som falmer, og seteputer som svikter. Spør derfor om hvor mye sol og lys stoffet tåler, og hva du kan forvente av putene. Så vet du hva du kan forvente. Sjekk også målene på møbelet før du bestiller, så vet du at det passer. Du har angrerett om du bestiller på nettet, men du må betale for returen, sier Høst
Møbler kommer på en fjerdeplass i statistikken fra tvistetjenesten.
Norwegian har flere henvendelser enn SAS
Norwegian har fått dobbelt så mange spørsmål om seg som SAS, med 106 mot 55 henvendelser i oversikten over motpartene i første halvår 2018.
— Norwegian har de to siste årene hatt personalmangel i sommerferien. Det har ført til innstillinger og kanselleringer. Norwegian står for en stor, og økende, del av klagene til Transportklagenemnda for fly. Vi synes det er synd at så mange må ta saken til flyklagenemnda, og vi håper de lar seg løse tidligere, sier Høst
Forbrukerrådet har opplevd en økning i nettsidetrafikken på 26 prosent når det gjelder flyrettigheter. Siden årsskiftet har 47 000 forbrukere besøkt flyrettighetssiden vår og 211 000 reisende har benyttet seg av flyrettighetssjekken for å regne seg frem til hva de har krav på. 37 000 flypassasjerer har fått hjelp til å klage til flyselskapet gjennom nettsiden vår.
Firmatopp Antall
1. Elkjøp *(ink. Lefdal) 439
2. Power 217
3. Telenor Norge 171
4. Tesla Motor Norway AS 118
5. Norwegian Air Shuttle 106
6. Canal Digital AS 95
7. Møller Bil AS 92
8. DnB ASA 87
9. Telia Norge AS 81
10. NextGenTel AS 67
Ti på topp Antall
1. Brukte biler 4219
2. IKT produkter 1286
3. Møbler og innredning 1222
4. Leie av bolig 1179
5. Tjenester vedlikehold og utbedring bolig 1000
6. Klær og Skotøy 827
7. Større husholdningsapparater 760
8. Elektrisitet 739
9. Andre transportmidler 717
10. Luftfart 646
3 på topp fylker Henvendelser per 1 000 innbygger
Oslo 6554
Troms 6517
Østfold 6319
3 på bunn fylker Henvendelser per 1 000 innbygger
Svalbard 4555
Møre & Romsdal 4552
Sogn & Fjordane 3618