Med start utenfor Coop-butikken i Eresfjord – og målgang på Vistdalsheia, 500 meter høyere oppe. Sykkelrittet har utviklet seg til å bli en liten folkefest, og nå kan også de som løper, bruker rulleski og elsykkel delta.

I fare for å bli avlyst

Rittet ble første gang arrangert i 2005, etter initiativ fra Kurt Asle Arvesen. Da under navnet Eresfjord Open. Men det så lenge mørkt ut for årets utgave av folkefesten.

På kvelden 3. juli var det bare 16 påmeldte. Geir Ivar Hoem i arrangørgruppa postet da en melding på Facebook som fikk hjulene i gang på sykkelentusiastene.

– Ja, det har kommet en del påmeldinger nå de siste dagene, forteller Hoem.

– Vi er nå rundt 40 påmeldte og det blir også flere som melder seg på i ettermiddag og kveld.

– Påmeldingsfristen var egentlig 27. juni …?

– Vi vil jo ha med så mange som mulig, så vi flyttet på den påmeldingsfristen. Og det er fortsatt mulig å melde seg på, men det bør gjøres i dag. Etternølerne som kommer i morgen kan fort havne i siste pulje fordi vi ikke rekker å tildele handicap, forteller Hoem.

Førstemann opp

Rittet dreier seg om å komme først opp til Vistdalsheia. Løpet er på åtte kilometer, stigningsprosenten er i snitt på ti, fra bunnen og opp. Deltakerne har da forsert rundt 500 høydemeter.

– Vi skal ha et møte i sekretariatet i kveld, der vi skal tildele handicap til de som skal sykle. Den første puljen starter lørdag klokka 13. Denne består av løpere og de på rulleski. Syklistene med mest handicap starter klokka 13.05, deretter blir det puljer hvert femte minutt. Bjørn Tore Hoem starter helt til slutt, klokka 13.30. Utfordringen blir å tildele riktig handicap, slik at alle kommer noen lunde likt i mål.

– Så det er ikke den kjappeste som vinner, altså proffsyklistene?

– Selv om de sykler raskest, så har det ikke skjedd før at Bjørn Tore eller Kurt Asle har kommet først opp, sier Hoem, og forteller at de fleste som melder seg på vil ha mest mulig handicap.

– Noen sier de nesten ikke har syklet før, slik at de skal få stort handicap, men så har de kanskje ligget i hardtrening hele våren og sommeren, sier han og ler.

Flest syklister

Totalt har det normalt vært mellom 60 og 120 deltakere på Eresfjord Classic. Et slikt antall kan det også bli i år, tror Hoem, men det begynner altså å haste med å melde seg på.

– Hvordan er fordelingen mellom de forskjellige grenene?

– Det er flest syklister, men løperne blir det også flere av. Og så har vi noen få som bruker rulleski.

– Hva med elsyklister?

– Det er litt skuffende at det kun er én person som er påmeldt i denne klassen, da spesielt med tanke på at det selges elsykler som aldri før.

PS! I fjor røyk løyperekorden til Kurt Asle fra 2011. Den var på 19 minutter og 15 sekunder. Bjørn Tore Hoem ble klokket inn på 19.04, opplyser Hoem.

– Den tror jeg blir hard å slå.