Kongeparet på besøk til Nordmøre

Fem nordmørskommuner får æren av å ha kongeparet på besøk i mai.

Kommer til Nordmøre Kongeparet øsnker å besøke alle kommuner i landet. I mai står Nordmørsklyngen for tur. (Foto: Sølve Sundsbø, Det Kongelige Hoff) 

Nye artikler

De fem kommunene kongeparet vil innnom er Aure, Gjemnes, Halsa, Surnadal og Tingvoll. Besøkene vil skje i løpet av 21. og 22. mai, sa Fylkesmannen under en pressekonferanse i Molde tirsdag formiddag.

Kongeparet reiser til Trondheim og Nidarosdomen i forbindelse med grunnlovsjubilemet, og drar med Kongeskipet fra Trondheim om kvelden 20. mai. De vil deretter reise videre til nordmørskommunene. Det er uvisst i hvilken rekkefølge kommunene vil få besøk. Fylkesmann Lodve Solholm sier planleggingen av besøket starter førstkommende torsdag.

- Alle de aktuelle ordførerne vil delta og være med på å lage et flott program. Jeg er overbevist om at vi har mye å vise fram i disse kommunene, sier han.

Slottet skal på befaring i kommunene en gang i mars, og det er først etter dette at det endelige programmet blir spikret.

- Kongeparet har som mål å besøke alle norske kommuner, både i sin tid som kronprinspar og i sin tid som kongepar, sier Solholm.

- Disse kommunene på Nordmøre har ikke hatt besøk ennå, men nå skal det bli. Etter disse gjenstår bare noen få kommuner på Sunnmøre.

- Vi storgler oss, sier Surnadal-ordfører Mons Otnes.

På torsdag tropper han og de andre ordførerne opp på fylkesmannens kontor for å starte planlegginga av kongebesøket.

Surnadalingene har helt klart noen ønsker om ting de ønsker å vise fram - kongetavlene på Røv, Svinvika Arboret i full blomstring, gammelfabrikken i Todalen med historien om Thora Talgø -  alt kommer sjølsagt an på hvor god tid kongeparet har satt av til de forskjellige kommunene og hvor store avstander de ønsker å kjøre med bil og liknende.

Fylkesmannen kommer nok til å legge opp et program etter avtale med ordførerne - siden må dette programmet trolig godkjennes av Slottet.

Uansett føler Surnadal-ordføreren seg sikker på at de skal få ei hyggelig stund sammen med de kongelige på besøk i kommunen.