Under fredagens fiskekonkurranse i Surnadal stakk vi innom Camp Villaks, som har lavvoleiren ved i Skeishølen i Surna. Både campledelsen, instruktørene og alle 17 deltakere i alderen 14–18 år forsikret flere ganger at Camp Villaks har vært en begivenhetsrik opplevelse gjennom disse dagene med laksefiske i Surna.

– Deltakerne har vært så ivrige at det har vært en fryd. Første morgenen ble jeg vekket klokka 05.30 av en deltaker som lurte på om vi ikke skulle starte snart? Så da var det bare å stå opp og komme seg i elva, forteller Gøran Bolme fra iTrollheimen, som er campleder.

Bolme har Råg Schei og Olai Solem med seg til å hjelpe til med det som trengs.

– Vi har en flat lederstruktur, så her disse er like mye med og leder som meg, smiler Bolme.

Og både Schei og Solem skriver også under på fine døgn ved – og i Surna.

– Her har alle hatt det kjempeartig, forteller Råg Schei, grunneieren som sjøl også stortrives. Her er han på hjemmebane og bærer med seg gode barndomsminner fra dette området.

– Jeg husker jeg var med far min i elva her da jeg vaks opp. Da var det en halvtime med fisking, før det ble bygging av bregnehytte, smiler han.

– En kjemperessurs

Camp Villaks er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Lakseelver og Norges Jeger og Fiskerforbund, og campen i Surna arrangeres av Surna Elveeigarlag og Surnadal JFF. Målet er rekruttering og opplæring av unge med interesse for fiske.

De tre camplederne skryter uhemmet av instruktørene de har hatt med seg; Pål Mugaas, Kjell Ulf Lund, Synnøve Skjermo, Helge Dalen, Randulf Tverfjell og Jon Olav Vaseng. Spesielt får surnadaling og laksefisker Vaseng fra Intersport skryt. Bolme, Schei og Solem får ikke rost han nok.

– Han har virkelig levert! Han skal ha både ære og berømmelse for dette, så vi sender han en stor, hjertelig tusen takk! sier Bolme.

Vaseng skulle være med en stund som instruktør første dagen, men han kom hit og ble med hele tida. Og det er tydelig at ungdommene også storkoser seg i hans selskap, noe som er gjensidig.

– Jon Olav, som er lommekjent og har fisket her i veldig mange år, har gaidet hele denne gjengen. En slik lokal instruktør er en kjemperessurs! Eller, jeg vil heller kalle han en lokal helt, sier Bolme.

Fått flere lakser

Camplederen betegner hele leiren som en storsuksess.

– Deltakerne har lært veldig mye, og noen av dem har også fått laks. En laks på 4,5 kilo, og en på 5,7. Vi har til tider hatt skikkelig action i elva, og flere har hatt laks på kroken, forteller Bolme.

Dette er et prøveår, men han mener absolutt at ambisjonen må være å gjenta dette. Alt utstyret, både fiskestengene, vadebukser og mye mer er gitt av Norske Lakseelver og Norges Jeger – og Fiskerforbund, men tilhører nå Surnadal JFF og elveeierlaget.

Instruktør Randolf Tverfjell, har også fått laks, en på 4,5 kilo og en på 5, pluss at han har mistet flere disse dagene i elva. Tverfjell er leder i fiskeutvalget i Møre og Romsdal Jeger – og Fiskerforening,

Og de unge fiskerne som gjennom disse dagene har lært både fluefiske og masse annet, tar gode opplevelser med seg hjem. Flere spør om det blir camp neste år også? Da vil de være med!

Leder i Surnadal elveeierlag, Georg Solem, som har vært med i camp-komiteen, dro sjøl laks på 6,5 kilo dagen før. Rekorden hans er imidlertid en på 13,7 kilo. Den har han avstøpning av hjemme. Solem er også strålende fornøyd med Camp Villaks.

– Hele opplegget med denne campen synes jeg er helt supert! Dette er god rekruttering, og det er så viktig at ungdommene har med seg – og får være sammen med slike ressurspersoner som de har her.

– Helt fantastisk!

Under fredagens fiskekonkurranse er vi sammen med mange av instruktørene og deltakerne i konkurransens siste time. Da fisker de i Springarkastet. Jon Olav Vaseng forteller engasjert om ivrige ungdommer, og han synes det er stas å være her.

– Helt fantastisk! Ungdommene var så ivrige da vi startet at de sprang i elva med en gang, så dette er skikkelig artig altså, sier han.

Vaseng berømmer de unge for å ha tatt til seg lærdommen de har fått. Sjøl har han nesten ikke tatt seg tid til å fiske.

– Nei, det har jeg nesten ikke «råd til», det er så fantastisk artig å se på at de ivrige deltakerne fisker.

Den erfarne Surna-fiskeren forteller om fisking og store lakser fra tidligere år. Sin første laks fikk han nettopp her, en på 8 kilo. Men spesielt husker han den største av dem alle. Den han mistet.

– Jeg armet en laks på over 20 kilo i over to timer rett her nede, husker jeg, men mistet den til slutt. Følelsen av å se laksen flyte nedover elva med buken i været var ikke spesielt god altså, smiler han.

Lørdag er leiren nede og Camp Villaks over når Driva ringer for å få en siste fangstoppdatering.

Bolme forteller at det ble ikke mer fangst, men at alt har gått etter planen og at de alle er strålende fornøyde med denne helga og campen. Mange nye laksefiskere er utvilsomt bitt av basillen!