Møre og Romsdal fylkeskommune bevilger 375 000 kroner i tilskudd til Halsa kommune og integreringsprosjektet «VirVelVInn», som nå er i startgropa. Prosjektet, som er forankret både politisk og administrativt, har alle typer innvandrere som målgruppe, men med fokus på integrering av flyktninger.

Prosjektet organiseres gjennom Halsa Frivilligsentral, og daglig leder ved Frivilligsentralen, Tove Karin Halse Lervik er også prosjektleder. Hun starter med å forklare prosjektnavnet.

– «VirVelVInn» beskriver blant annet dette med at flyktningene er revet bort fra heimplassen sin, de har vært gjennom en dramatisk og traumatisk reise fra heimlandet, virvla rundt på ulike mottak fram til de har blitt bosatt i kommunen, der de skal slå røtter og starte helt på nytt på alle områder med livene sine. Altså; i prosjektnavnet ligger at de virvles opp og rundt, men at vi vil dem vel, og at de skal vinne til slutt – og lykkes med å bli integrert, forteller hun.

I tillegg til prosjektlederen består prosjektgruppa av daglig leder i Halsa næringsforening, leder i ungdomsrådet, leder for flyktningtjenesten, styreleder i Halsa Frivilligsentral, samt to flyktninger som er ferdige med introprogrammet. Styringsgruppa er rådmann, ordfører og rådgiver næring og kultur, med daglig leder i Halsa Frivilligsentral/prosjektleder som sekretær.

– Håpet er at noen av flyktningene vil bli her i Halsa. Vi har vært heldige og fått mange familier hit, familier med barn i barnehage og skole, og som forhåpentligvis vil trives og «gro fast» her, sier Halse Lervik.

Har ny bil til disposisjon

Det er i dag er cirka 45 flyktninger i kommunen. Alle bor i Liabø-området da dette er mest praktisk i forhold til skole, Nav, butikk, bank, lege og så videre.

Noe av prosjektmidlene brukes på leasing av bil. Hovedmålet med denne er at de etter hvert kan få seg førerkort og bil sjøl, slik at det i framtida blir enklere for dem å komme seg rundt.

– Bilen skal blant annet brukes til øvelseskjøring. Noen av flyktningene har faktisk kjøpt seg bil sjøl for å øvelseskjøre og få seg førerkort, forteller Halse Lervik. Hun legger til at de har noen frivillige som er med og øvelseskjører med dem, men at det trengs flere. Så om noen har lyst til å bidra er det bare å ta kontakt.

Når man er bosatt på et sted som Halsa er det viktig å ha førerkort. Mange er foreldre og har barn, og det er generelt veldig upraktisk å ikke ha førerkort og bil «på landet».

– De er nesten helt avhengige av førerkort og tilgang på bil når de skal på språkpraksis, utplassering, – og etter hvert jobb, sier hun.

– Stort løft å ha bil tilgjengelig

Bilen er også tilgjengelig for de av flyktningene som allerede har førerkort, og kan for eksempel brukes til skyssing/hente/bringetjenester. Halse Lervik ramser opp noen eksempler.

– For eksempel får de møbler og sånt med folk innimellom, og dette må hentes med bil. Og bare sånt som å kjøre ungene til barnebursdager og liknende blir vanskelig uten bil. Og når vi har språkkaffe her ved Frivilligsentralen – og for eksempel får lyst til å ta en fisketur, ja så har vi nå mulighet til det.

Den nye bilen, en rød KIA Cee'd stasjonsvogn, er nylig kommet. Målet er å ha bilen i tre år, og det er budsjettert med totalt 140 000 kroner i driftsutgifter på den i prosjektperioden.

– Det er i alle fall et stort løft for oss å ha en bil tilgjengelig, slår hun fast.

Mange aktiviteter og delmål

Prosjektet er inndelt i mange ulike aktiviteter og delmål. (Se nederst i saken).

– Dette går blant annet på å få flyktningene mer aktivt med i frivillige lag og organisasjoner. Vi skal også utføre «jobb-match-intervju» med hver enkelt flyktning, men her må vi utforme en modell og utarbeide gode spørsmål først, det er veldig viktig, sier Halse Lervik.

Matchprogrammet skal gå både på kartlegging/intervju for matching av interesser, personligheter, visjoner og mål til bruk i ulike sammenhenger, – og på å fremme jobbtilgangen for flyktninger.

En av modellene i prosjektet innebærer også at flyktningene går gjennom en testbedriftsprosess, for lære om etablering av bedrift i Norge, fra idé til etablering og avvikling. Andre tiltak er «testforening» og «hjem på te».

Skaper et bedre samfunn for alle

Prosjektansvarlig Ragnhild Godal Tunheim forteller at de har prøvd å sette seg inn i flyktningenes situasjon, og forsøkt å finne flaskehalser i integreringsarbeidet.

– En av disse flaskehalsene er bil og førerkort. Skal man være en velfungerende del av Halsa-samfunnet så må man ha bil og være mobil, sier hun.

Godal Tunheim understreker at prosjektet kommer i tillegg til – og skal være et supplement til flyktningtjenesten i kommunen.

– Flyktninger og innvandrere har en del tilleggsutfordringer for å kunne aktivt ta del i samfunnet. Vi må søke å finne metodikker som gjør det lettere for alle å tre inn i – og kjenne seg som del av Halsa-samfunnet, sier hun.

Integrering av flyktninger ses på som en vekst- og utviklingsmulighet for Halsa-samfunnet, og god integrering handler om å bygge gode strukturer for et godt samfunn og arbeide med helhet og bredde.

– Integrering handler om å skape et bedre samfunn for alle, fastslår Godal Tunheim.

Aktiviteter og mål i prosjekt «VirVelVInn»:

Aktiviteter:

1. Matchprogram: Kartlegging/intervju, for matching av interesser, personligheter, visjoner og mål.

2. Testbedrift: Alle flyktningene går gjennom testbedriftsprosessen for lære om etablering av bedrift i Norge. Hele vegen fra idé til etablering og avvikling.

3. Jobbmatch: Fremmer tilgang på jobber og jobberfaring i lokalt næringsliv. Koble flyktning og bedrift med utgangspunkt i matchprogrammet.

4. Testforening: Som modell 2, men her skal det etableres en forening som skal vedta egne vedtekter og styres slik en forening kan og skal ut fra hensikt og mål.

5. «Hjem på te»: Benytte matchprogram og koble flyktninger til innbyggere/hjem i Halsa.

6. Leasing av «VirVelVInn»-bilen. Bil er en merkbar flaskehals i integreringsarbeidet. Den trengs for å øke tilgangen til private og frivillige tjenester, til øvelseskjøring, til nettverksbyggende og sosiale tiltak, til kulturelle hendelser og annet.

Resultatmål:

1. Flyktninger trives godt i Halsa-samfunnet med bakgrunn i det godt og systematisk matchprogram «VirVelVInn» med oppfølgende tiltak.

2. Flere flyktninger starter egen bedrift etter å ha gått gjennom programmet «testbedrift».

3. Flyktninger i Halsa kjenner godt lokal næringsliv og har tilgang til jobbmarkedet.

4. Flyktninger og innvandrere tar del i lokalt foreningsliv og blir del av styrer.

5. Flyktninger får en helt ny hverdag med lettere tilgang til sosiale møteplasser, offentlige og private tjenester, øvelseskjøring med mer, gjennom den snertne «VirVelVInn-bilen».

Effektmål:

  • Flyktninger og innvandrere opplever lettere tilgang til arbeids- og samfunnsliv gjennom systematisk modellering av integreringsarbeidet.

  • Innvandrere og flyktninger blir værende i Halsa etter introprogrammet.

  • Halsa-samfunnet utvikler seg som et rausere og mer inkluderende samfunn.