Mandag satt Ann-Karin Sæther heime i stua si i Sunndal og trakk ut en av sine egne tenner. Det er ikke første gang. Sæther sier hun ikke har råd til å gå til tannlegen.

– Nok er nok. Nå vil jeg vise den elendigheten som mange andre også opplever, men velger å skjule, sier hun.

Tannlege Johan Øiestad i Sunndal sier at det langt fra er første gang han hører slike historier som den Sæther forteller.

– Jeg støtter henne fullt ut. Jeg finner ingen tungtveiende argumenter for at ikke tannhelse skal behandles på lik linje med annen helse. Munnen er en sentral del av kroppen, og sjukdommer i munnhulen bør vurderes på lik linje med andre sjukdommer når det gjelder offentlig finansiering.

Øiestad er eneste spesialist i periodonti på Nordmøre, og får daglig henvist pasienter også fra andre kommuner i regionen.

– Sæthers tilfelle er langt fra enestående, for å si det forsiktig. I tillegg til belastningen det er at tennene løsner og faller ut, øker en ubehandlet periodontitt risikoen for alvorlige sjukdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt og flere andre sjukdommer, forteller han.

Øiestad sier at han setter stor pris på at Sæther er så åpen om saka og på det viset løfter fram en viktig problematikk.

– Dette er noe som gjelder mange, understreker han.