Etter en fin og folksom sesongåpning 17. mai, med strålende vær, en bugnende buffé – og mange feststemte mennesker, er det neste store høgdepunktet på Valsøya åpning av klatreparken kommende helg.

Det går mot pinsehelg og mange har allerede hatt et par fridager når vi er innom Valsøya på besøk fredag, så det er både liv og røre på campen, der mange gjester har slått rot for helga. Noen sparker ball, andre griller eller slår plen – og noen bare slapper helt av og nyter den gode solvarmen.

Lørdag 26. mai er det altså klart for åpningen av den splitter nye klatreparken. Med zipline over vertshuset og ned til Hestholmen, Quick-Jump, samt nesten 60 andre element, har klatreparken Høyt & Lavt Valsøya noe å by på for de aller fleste. Den som ikke kjenner kiling i magen når de skal kaste seg utfor "Havørna", altså quick-jumpen nesten 22 meter over bakken, er sannsynligvis ikke normalt skapt. Her er rikelig med utfordringer for både store og små.

– Hvert enkelt element i klatreparken har navn etter fugler som hører naturlig til i nærområdet her, forteller primus motor og daglig leder ved Valsøya Fjordcamp, Magny Strand. Hun er også styreleder i selskapet Valsøya Opplevelser AS, som ble stiftet høsten 2016.

Det heter ikke Valsøytunet her lenger, nå brukes bare navnet Valsøya. Både Høyt & Lavt Valsøya, Valsøya Fjordcamp og Valsøya Opplevelser kommer innunder dette, så alt markedsføres nå under Valsøya–navnet.

Har jobbet hardt

Da støtte fra Innovasjon Norge kom til jula 2016 – og så snart resten av det finansielle var på plass med banker, investorer og så videre, var arbeidet med klatreparken i full gang, parallelt med andre ting.

– Vi gikk straks i gang med å hogge skog, og i fjor sommer åpnet vi forresten Engholmen også; en egen øy med lavvo og flytebrygge der vi kan ta imot både bedrifter og andre grupper. På Engholmen har vi allerede hatt både pubaften, bryllup og selskap, smiler Strand. Gjestene fraktes da til øya med båt fra Valsøya.

I fjor fikk hun også flyttet et digert trønderlån til Valsøya; "Olaus-huset", et tømmerbygg som nå er under full restaurering og som skal åpnes i sommer. Her blir det overnattingsmuligheter, i tillegg til det som allerede er her, med leiligheter, podhus, landhus og camping. Flere rom er allerede klare, men helt ferdig tror hun ikke huset blir før neste år.

Med andre ord har både Magny sjøl og resten av gjengen hatt hendene fulle i lang, lang tid, og får nok heller ikke noe problem med å fylle dagene i overskuelig framtid.

Spesielt resepsjonsbygg

Driftsbygningen for klatreparken er intet mindre enn verdens første eksemplar av det internasjonale arkitektkontoret Snøhetta sin "Gapahuk-hytte".

– Denne ble påbegynt i juli i fjor. Snøhetta har designet – og Rindalshytter selger den. Det er Valsøyfjordbygg ved byggmester Kristian Hendseth som har satt opp råbygget, mens vi har vært en gjeng her som har tatt alt det andre sjøl, både utvendig og innvendig, forteller Strand.

Her blir resepsjonen til klatreparken, utstyrsrom, kontor med mer.

– Det er her folk kjøper billetter og får på seg klatreseler og hjelm, før de fortsetter ut i klatreparken. Strand peker og forteller engasjert, mens vi går og studerer det storslåtte anlegget. – Det blir også en liten kafé inne i resepsjonsbygget, der besøkende kan sitte og kose seg og slappe av litt, legger hun til.

Ovenfor det særegne resepsjonsbygget pågår arbeidet for fullt, her blir det en stor parkeringsplass og et parkanlegg med lekeapparater, benker og bord, med mer.

– Det er ikke sikkert alt blir helt ferdig i år da, det får vi se, smiler hun.

Mange arbeidsplasser

Parken består av rundt 60 ulike element, med fem ulike løyper, en 250 meter lang zipline og en quick-jump. Konseptet er tegnet og designet av Høyt & Lavt, og dette er den 14. Høyt & Lavt klatreparken i landet – den eneste her i fylket.

Anlegget, som er kostnadsberegnet til sju millioner kroner, genererer 8–9 arbeidsplasser gjennom et halvt år.

– Vi har blant annet ansatt seks ungdommer som skal ha sommerjobb her. I tillegg kommer resten av gjengen som er her, forteller Strand.

Fem mann har vært på kurs og tatt eksamen som driftsledere, og er dermed klare for å instruere folk – og lære opp nye ansatte.

Garantert sug i magen

I utgangspunktet er hele parken sjølbetjent, men de besøkende får først opplæring i bruk av sikringsutstyret og blir vist hvordan det hele fungerer i en opplæringsløype. Her er noe for både store og små.

– De eneste begrensningene vi har her er minimumshøyde på 80 centimeter, samt en øvre vektgrense på 120 kilo, forteller Krogstad.

En av de fem som nå har kursbevis som driftsledere, er Leif Roger Ormseth. Han gleder seg også til åpning og håper og tror at parken blir populær. Til tross for at han har jobbet mye i høyden tidligere blant annet på Nordsjøen, innrømmer han at det er skikkelig sug i magen når han står på toppen av quick-jumpen "Svalen" og skal kaste seg utfor. For med 21,5 meter til bakken det er høyt ned når en står der oppe!

– Det er fritt fall halvanna meter før det gradvis strammes opp og stanser like før en når bakken. Men det er mer enn høyt nok til at det er skummelt, ler Ormseth. – Sjøl instruktørene får gåsehud her!

Zipline på 250 meter over hele campen og ned til Hestholmen blir også garantert populært. Ormset demonstrerer mer enn gjerne, og smiler bredt når han er ferdig.

– Kjempeartig!

Skåner naturen

Utallige timer er lagt ned det siste året for å få anlegget ferdig, egeninnsatsen her har vært formidabel.

– Vi har en gjeng med kjempedyktige folk med oss, så all ære til dem, sier Strand.

Det er generelt lagt veldig stor vekt på å bevare naturen og omgivelsene i parken. Mellom de ulike elementene er det også laget stier for å unngå slitasje på skogbunnen.

– Det er viktig for oss å bevare skogen og mosen som er her, påpeker hun.

Plattformene i trærne og alt dette er laget av uimpregnerte, naturlige materialer, og er konstruert av en vernet bedrift.

– Og innfestingen for alle vaierne og liknende er gjort på en måte som skåner barken på trærne. Trærne skal kontrolleres en gang i året av en arborist, forklarer Magnys samboer Ragnar Krogstad, som også er en av medeierne i Valsøya Opplevelser.

Det naturlige går også fram av det lange gjerdet rundt området, som består av ubehandlet og fin staur.

Håper på mye folk

Ordførerne i Halsa og Hemne skal kaste glans over åpningen av parken, og det blir ellers både litt underholdning og god bevertning i anledning dagen. Åpningsfesten starter klokka 13, før inngangen til parken åpnes 14.30.

– Vi gleder oss i alle fall veldig til åpningsdagen, og vi håper at mange vil komme hit og bli med på dette, smiler Strand og Krogstad.

Klatreparken vil være åpen hver helg framover, og fra 20. juni blir den åpen hver dag fram til 20. august. Etter skolestart blir det åpent bare i helgene igjen, til og med høstferien. Slutten av høstferien blir siste åpningshelg.

– Men vi tar imot grupper og liknende på bestilling utenom åpningstidene også, vi sier naturligvis nei til minst mulig, smiler Krogstad og Strand.

Ellers blir det flere happeninger på Valsøya utover sommeren, som Retrofestival på Hestholmen der blant andre Smokie spiller. Både ansatte og gjester har mye å se fram til, så er det bare å krysse fingrene for at ikke alt finværet er oppbrukt.

Det er i alle fall ikke vanskelig å forstå hvorfor Valsøya, med Magny Strand i spissen, mottok årets Næringsmotpris i Halsa! Det er verre å se hvem andre som eventuelt ville vært en mer verdig kandidat akkurat i år. Men den som intet våger, intet vinner, og vi tør spå en svært suksessrik sommer på Valsøya! Det kan i alle fall anbefales en tur i parken, der både sug og kiling i magen kan garanteres.