Til tross for stor motstand i kommunestyret fikk ordføreren flertall for å utrede skolestrukturen i kommunen med tanke på en sammenslåing av Todalen skole og Stangvik oppvekstsenter.

Bergsvein Brøske (Sp) mener ordføreren griper saken om bakfoten når han innstiller på å utrede skolestrukturen med tanke på å slå sammen Todalen skole og Stangvik oppvekstsenter. Han foreslår å utsette saka.

Brøske mener ordføreren burde startet med å invitere todalingene til en rådslaging om hvordan utvikle bygda for framtida.

- Ei bygd der det bygges så mange nye fjøs at de snart trenger en etasje til med jorder, sier Brøske.

Brøske får støtte av sine partifeller Venås, Mogstad og Øyås. De mener alle det er utidig av ordføreren å ta opp dette nå, når Ap har lovet fred rundt skolestrukturen i denne perioden.

- Vi har bomma med tidspunkt og måten å legge fram saken på, sier Øyås.

Han minner om den vonde prosessen kommunen kjørte overfor Bøfjorden når skolen der plutselig ble lagt ned, også det etter lovnader om det motsatte. Sp ønsker å utsette saka.

- I sosiale medier får todalinger tyn for at det brukes for mye penger på skole der. Det blir feil, sier Øyås.

Høyres representant Ola Magne Nordvik (H) minner kommunestyret om at det er en utredning forsamlinga nå skal vedta. En utredning som skal få alle fakta på bordet for å danne grunnlag for en brei skoledebatt, og er derfor i mot å utsette saka.

- Saka bør heller ikke opp på første kommunestyremøtet etter ferien, sier Nordvik.

Fungerende ordfører Helge Røv (Ap) sier en skoledebatt aldri kommer på rett tidspunkt for dem som er mot skolenedlegging. Han minner kommunestyret på partiets program, der det står at det skal vurderes å legge ned skoler når elevtallet synker under 30 elever.

- Så er jeg glad Nordvik minner om at dette er en foreslått utredning og ikke en sak, sier Røv.

Mali H. Settem (KrF) synes det er trist å ta fra unger mulighet til å sykle til skolen, slik mange gjør i Todalen. Nils Petter Tonning (Frp) sier det gjør vondt når skoler debatteres nedlagt, men mener det er greit å utrede denne saka.