– Det var Bergsvein Brøske som hadde vært på kurs om bygdeutvikling og traff Henning Sommerro på ferga og foreslo noe for å utvikle bygda. Henning sa han skulle snakke med meg og etter et par møter blei vi enig om å arrangere Vårsøghelga med utgangspunkt i Hans Hyldbakk og Kleiva, sier Holger Skei.

Sammen med Brøske og Sommerro og en sekretær fra Surnadal kommune utgjorde Skei det første styret. Mange år var styret også arrangementskomite. Heimbygdlaget og kunstforeninga var med fra starten. Til å begynne med var det Kleivakveld, krokveld og konsert i Stangvik kirke. Skei husker det riktig kokte på de første krokveldene. Artistene fra Kleiva var der. Publikum kunne reise seg å bidra fra salen. Arrangøren hadde avtalt med artister som også bidro. Stangvikkirka har til tider også vært tettpakket til flotte konserter.

– Krokvelden var en intimkonsert til 1000. Den sitter igjen, sier Holger Skei.

Det hele startet i 1995. Den gang kom Erik Bye til Surnadal, men han var ikke på Kleiva. Han sang og spilte på Nordmøre Folkehøgskole. Dette er det Holger Skei husker best fra alle de 23 Vårsøghelger som har vært til nå. Helt sikkert, sier han, for at det var den første, og fordi det var Erik Bye.

– Senere har vi hatt Anne Cath. Vestly og Herborg Kråkevik og mange andre store kjente og kjære artister. Aldri har det vart så mange på Kleiva som det året Kråkevik måtte avlyse. Heller ikke det året hun kom til Kleiva, husker Skei.

I år er det 24 gangen Vårsøghelga arrangeres. For Skei som har vært med på dem alle flyter den ene over i den andre. Han gjør seg ferdig med dem der og da seinere er helgene historie og Holger konsentrerer seg om framtida. Sjøl, sier han, har han aldri laget utklippsbøker for å ta vare på historien. Men det har kona, og hun tar fram utklippene og blar i det. Der dukker det opp noen skatter. Som et bilde av mor til Henning med sønnedattera på fanget, eller et utklipp fra 2002 som sier at det nå kommer en bedre scene på Kleiva. Scene er et omstridt tema. Holger har sin helt klare mening om den saken.

– Jeg tror ikke vi hadde scene første året på Kleiva. Neste året bygget vi en platting. Det var den vi utviklet med bakvegg og tak i 2002. Nå er det snakk om å sette opp en permanent scene på Kleiva. Jeg liker det ikke, men slik forslaget ligger nå er det ikke skjemmende for utsikten fra Kleiva, og dermed mer akseptabelt, sier Skei.

Det er nå snakk om å bygge en permanent sceneplatting i det vestre hjørnet av Kleiva. På den er det meninga å montere på stendere og seildukstak som settes opp og tas ned til hver Kleivakveld. For Skei er opptatt av at tunet og utsikten tas vare på som det var. Det er en del turister som tar turen opp og de skal, etter Holgers mening, få se den historiske plassen best mulig bevart og autentisk.

– Det er viktig, sier Holger.

I år er det 120 år siden bygdebokforfatteren og dikteren Hans Hyldbakk ble født. Vårsøghelga ble startet med utgangspunkt diktene til Hyldbakk som ble lands- og verdenskjent gjennom Henning Sommerros tonsetting og framført av gruppa Vårsøg. Hyldbakk drømte om å bli forfatter på linje med Bjørnson, Ibsen og Johan Falkberget, men slo det fra seg etter å ha fått sitt første manus refusert. Etter det konsentrerte han seg om historiske bøker, bygdebøker, dikt og Kleivabrev gjengitt i Driva. Han ble aldri en verdenskjent romanforfatter, men viden kjent for sine bygdebokfortellinger.

– Diktinga til Hyldbakk var et biprodukt. Vårsøghelga er Hennings helg, sier Skei.

Henning Sommerro har gjennom sitt vide kontaktnett hvert år skaffet gode gjester og artister til Kleivakvelden. Konserten på Kleiva er det som framstår som Vårsøghelgas fremste varemerke. Etter at kulturfestivalen fikk støtte fra Norsk kulturråd har helgeprogrammet eset ut, som Holger sier det. Støtten fordrer en viss bredde i kultuttrykkene, og derfor kan enkelte arrangement fortone seg som smale. Likevel, mener Holger, er publikum begeistret.

– Mange ville nok vært på flere forestillinger enn de rekker. Andre synes kanskje prisene blir dyre. Passene passer derfor bra for dem som vil få med seg mest mulig, sier Holger.

Da Hans Hyldbakk fylte 100 år i 1998 var Halvdan Sivertsen og Anne Enger Lahnstein på besøk. Da var det stor fest på idrettshallen. Det samme det året Henning Sommerro flyte 60. Da fulgte Vårsøghelga pinsa. Det gjør den ikke lenger. Nå er det siste helga i mai. Det kan være en fordel med tanke på været.

– Tidlig på mai kan det bli kaldt på Kleiva og da har det ikke samme sjarmen, sier Holger.

Holger Skei kjente Hans Hyldbakk hele sitt liv. Tidlig startet han en tradisjon med å besøke Hans Hyldbakk på Kleiva juledagen. Seinere ba Henning Sommerro seg med. Besøkene fortsatte etter at Hans Hyldbakk kom på gamlehjemmet og fram til hans død.

– Det blei en del urframføringer av Henning på Kleiva juledagen, husker Skei.

Tunet på Kleiva er en del av Nordmøre museum. Etter avtale med museet kan gjester vises rundt i byggene der Hans Hyldbakk bodde og virket. Vårsøghelga er hovedhuset i bruk som venterom for artister. Den har mange kjente og kjære norske artister gjestet opp gjennom årene. Holger har truffet dem alle i sin rolle som vert. En artist Holger har spesielt sans for er John Pål Indreberg. Saksofonisten og rabulisten har fulgt Henning Sommerro til nesten alle helger. Hans vers er et høydepunkt hver Kleivakveld. I år på 120 årsdagen til Hans Hyldbakk tror Holger Kleivakvelden kommer til å bli ekstra spesiell.

– Tror nok Henning Sommerro har tenkt ut noe, sier Holger.

Skriverstua på Kleiva åpnes for pressen. Skrivemaskin er byttet ut med pc. Sakene legges direkte ut på nett. Hans Hyldbakk hadde kanskje vært imponert over framskrittet. Hadde han levd hadde han kanskje også latt seg overvelde av det ettermæle han etter hvert har fått. Ikke på grunn av egen dikting alene, men av tonesettinga til Henning Sommerro. Den store sorgen for Hyldbakk var at han aldri fikk etterkommere. Holgers kone Kirsti mener diktene med Hennings toner er etterkommere gode som noen. Med dem når han ut til en hel verden nærmest inn i evigheten. Med dette i tankene håper Holger Skei Vårsøghelga gjør det samme, fortsetter til det uendelige, og da også med en ny scene.

– Håper virkelig det kommer nye koster inn som kan fortsette det gode arbeidet Henning har gjort for Vårsøghelga, for den fortjener å leve videre, mener Skei.