Det er en smånervøs ordfører Ola Rognskog (Sp) i Halsa som iført hjelmkamera kaster seg utfor linebanen på den nye klatreparken på Valsøytunet i Halsa. Dermed foretar han den offisielle åpningen.

- Endelig er den på plass. Et attraktivt stopp-punkt. Et fyrtårn som skaper attraktivitet og blir et mål for barn og unge og noen volksne, sier Rognskog før han kaster seg utfor.

Et par hundre mennesker hadde samlet seg på berget over Valsøytunet for å overvære åpningen av klatreparken. Magny Strand, Ragnar Krogstad, Runar og Haldis Lillebo og sju andre aksjonærer har investert sju millioner kroner på prosjektet. Innovasjon Norge og Sparebank 1 Nordvest har vært med på laget. 5000 gjester regner parken den må ha for å gå rundt økonomisk. Linen, klatretårnet, administrasjonsbygget og stien rundt i området ligger klar til å bli brukt. Selskapet sjøl har stor tro.

- Ingenting kommer av seg sjøl. Stedet må markedsføres, men innbyggerne i kommunen, nabokommunene og regionen for øvrig må kjenne sin besøkelsestid, sier Synnøve Henden i Visit Nordvest.

Ved siden av fyrtårn i fylket som Trollstigen og Atlanterhavsvegen er Høyt og Lavt Valsøytunet et nytt reisemål som utfyller og krydrer opplevelsene på Nordvestlandet.

- Det er små perler som Valsøytunet som skal være med å trekke turister, ikke bare kinesere og utlendinger, men også norske turister. Dem må vi ikke glemme, for dem er det også mange av, sier Henden.

Ordfører Ola Rognskog er siker på at klatreparken vil bli en destinasjon som trekker folk.

- Når vi drar på ferie drar vi soim oftest dit ungene vil dra. Og hit er jeg sikker på at ungene har lyst å komme, sier Rognskog.

Magny Strand er glad for oppmøtet og stolt av å kunne åpne klatreparken. Hun er en grunder som har fått kommunens Næringsmotpris. Magny står på for å utvikle Valsøytunet til å stadig bli bedre og tilby mer. En flott flytebrygge, leilighetshus en flott restaurant, nå en klatrepark og snart også butikk og bensinstasjon. Valsøya og Valsøytunet skal bli ikke bare et kvikkstopp, men et mål for reisen.

- Butikk og bensinstasjon er på planstadiet ennå, sier Magny Strand.

Næringslivssjefen i Halsa er stolt over å ha fått være med på prosessen. Hun sier det har vært tøffe tak, men stort sett bare positivitet å spore hos selskapet. De fire hovedaksjonærene har sjøl gjort mye av jobben. Men Rindalshytter har reist et Snøhettabygg som administrasjonsbygg og vært behjelpelig med mye undervegs.

- Det har vært blod, svette og tårer i dette arbeidet, men nå er det vendelig klart, sier Westad.

De frammøtte blei servert musikk av skolemusikkorpset og Kviin, samt kake og pølse med brød.