Det har i en årrekke vært et godt og aktivt travmiljø i Sunndal. Fortsatt er det ukentlige treninger på travbanen, og det er mange som tilbringer adskillige timer på området gjennom hele sommerhalvåret. Sunndal og omegn travklubb har i dag rundt hundre medlemmer, og de ivrigste reiser rundt i landet for å delta på travløp. Det er Leangen i Trondheim som er heimebane for klubben, som også har medlemmer fra Tingvoll, Oppdal og Nesset.

Rekruttering

– Vi er godt fornøyde med arrangementet, sier leder Edmund Morewood midtvegs i dagen lørdag. Til tross for sterk konkuranse om publikummet i Sunndal lørdag var det mange som fant vegen til travbanen for å se både ponnier, kaldblodshester og varmblodshester måle krefter.

Jubileumsarrangementet startet med tre ponniløp. I første løp satt Julian Morewood (7) fra Eidsvåg i sulkyen bak shetlandsponnien Even – som rotet seg litt bort på første runde, men løp kjempefint den andre runden. Julian er godt fornøyd, og forteller ivrig om hesten, som han har hatt et forhold til så lenge han kan huske. Even er en godt voksen ponni, forteller han; mye eldre enn både Julian sjøl og søskenbarnet Ragnhild (9).

– Jeg har bodd med den hesten her hele livet mitt, forteller sjuåringen.

– Han er flink! Og litt trasig og sta av og til, ler Julian og Ragnhild, og klapper ponnien som står og puster ut i stallen på Røhjelløran etter endt innsats.

Edmund Morewood er begges bestefar, og forteller at det er med tanke på rekrutteringa at de ønsker å ha med ponniløpene når det arrangeres travløp på Røhjelløran. Sju ponnier stilte til start i de tre løpene lørdag.

– Det artigste er å ri. Og å være med på travløp. Det er veldig artig! Vi har i hvert fall tenkt å fortsette med hest, nikker Julian og Ragnhild, og viser ivrig fram bestefars to andre hester, Oddli Julius og Oddli Pia, to av kaldblodstraverne som var i aksjon lørdag.

Gikling Lomeo vant

Det var kanskje mest spenning knyttet til dagens 3. løp. Med Gikling Lomeo på startstreken, på heimebane; den hesten som har kjørt inn mest (grunnlag på 800.000) og som fortsatt er aktiv i klubben.

Sunndal-hesten målte krefter med flere andre sterke travere, som Sophus KG (grunnlag 420.000) og Theodor (grunnlag 313.000) (Pave Loma med et grunnlag på 1.449.986 var også påmldt løpet, men ble strøket). Men med Karl Ove Nordtømme i sulkyen ble det heimeseier til sterke Lomeo, som eies av Ragnhild Gikling og Leif Egil Gikling.

Etter løpet sier Egil til Driva at han er fornøyd med innsatsen til den ni år gamle hingsten. Mens han tar seg av det flotte dyret etter løpet forteller han at traveren allerede mandag skal i nytt løp – da på Leangen travbane.

– Der møter han et litt annet selskap enn her, men det er overkommelig, så vi håper på en bra premie, smiler han.

Gikling hadde enda en hest med i løp på Røhjelløran lørdag – treåringen Gikling Leodin i 5. løp. Der ble det også seier. Egil er både medeier, oppdretter og trener for begge de to traverne.

Til sammen var det 35 hester og sju ponnier som deltok på jubileumskjøringa til Sunndal og omegn travklubb lørdag. Det sier arrangørene seg godt fornøyd med. Deltakerne kom blant annet fra Sunndal, Surnadal, Nesset og Tingvoll, samt Trøndelag.

Resultat

I dagens 2. løp på Røhjelløran (vi tar ikke med resultatlistene for ponniløpene), for kaldblodshester med grunnlag høyest 70.000 kr., vant Øyans Storm, med eier Per Arne Eggan som kusk (km-tid 1.32,2).

I 3. løp, for kaldblodshester, 2260 meter, vant Gikling Lomeo med kusk Karl Ove Nordtømme (eiere Ragnhild og Leif Egil Gikling) på km-tid 1.30,9.

Dagens 4. løp, for varmblodshester, 1700 m, stengt ved kr. 50.000, vant Justasecond. Kusk Per Arne Eggan, eier John Einar Theodorsen. Km-tid 1.24,7.

5. løp, grunnlag kr. 0, ble vunnet av Gikling Leodin, kusk Karl Ove Nordtømme, eier Oddvar og Leif Egil Gikling.

6. løp, 2-årsløp, 1700 m., ble vunnet av Møre Lilja, med eier Nils Vassli i sulkyen. Km-tid 1.49,4.

Og dagens 7. og siste løp, også dette 1700 meter, for varmblodshester, ble vunnet av Black Butan, med eier John Einar Teodorsen som kusk. Km-tid ble 1.22,5.

Per Arne Eggan ble dagens kusk.

(PS: Det ble 4. plass på Gikling Lomeo i 3. løp på Leangen mandag (km-tid 26,2), og 3. plass til Gikling Leodin i 11. løp (km-tid 34,5g).