Drømmestipendet består av 15 000 kroner og går til 100 utvalgte ungdommer over hele landet. Stipendordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, som gjennom denne stipendutdelingen ønsker å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. Håpet er at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle mange unge kulturutøveres drømmer.

Onsdag fikk altså Mari Jystad Halse tildelt Drømmestipendet. Dette ble utdelt under kulturskolens sommerkonsert i Halsa onsdag kveld, der både Norsk Tipping, Kulturskoleledelsen og kommuneledelsen var representert for å kaste glans over artisten og overrekkelsen.

– Veldig artig å bli gjort slik stas på! Utrolig kult at alle disse – og til og med ordføreren – var med og gjorde stas på meg i tillegg til venner og bekjente og alle andre som var på konserten, synes Mari. Foruten sjekken på 15 000 kroner mottok hun både diplom og blomster til stor og fortjent applaus.

– God anerkjennelse

Hun synes Drømmestipendet er et godt og viktig tiltak for å motivere unge som går med en drøm til videre arbeid, og hun er svært takknemlig for sjøl å få denne utmerkelsen. For det er det hun ser stipendet som; en utmerkelse og anerkjennelse for jobben hun gjør med musikken.

– Ja, jeg tar dette som en god anerkjennelse. Musikk er en ting man føler behov for å få bekreftelser og tilbakemeldinger på. Og jeg legger utrolig mange timer i dette, så da er det godt å få en slik anerkjennelse, det er godt å se at folk setter pris på det jeg gjør, smiler hun.

Stipendpengene vil hun blant annet bruke til å kjøpe utstyr for å videreutvikle seg sjøl og musikken, og generelt og øke kvaliteten på det hun produserer.

– Jeg jobber mye med egne låter i produksjonssammenheng. I tillegg til å skrive mine egne låter lager jeg også musikken bak, og da trengs det skikkelig utstyr for at kvaliteten skal bli god på det jeg sender fra meg til ulike aktører jeg samarbeider med, sier hun.

Skrev sin første låt som 8-åring

Så lenge hun kan huske, har Mari hatt et behov for å uttrykke seg.

– Dette falt meg naturlig igjennom sangen. Her kunne jeg blande min lidenskap for poesi og musikk. Da jeg var 8 år skrev jeg min første låt; om 17. mai sine store gleder, forteller hun.

I løpet av åra vokste innholdet i sangene, og selve musikken i seg sjøl. Hun fikk seg etter hvert et eget band; «The Real Passion».

– Vi skrev aktivt låter, og mange av tekstene og melodiene var skrevet av meg. Da jeg var 14 år ga vi ut to låter på cd og Spotify. Låtene ble spilt inn i Nidaros Studios i Trondheim.

Høsten 2015 begynte hun på musikklinja ved Atlanten videregående skole i Kristiansund, der hun ble introdusert for jazzen. Dette ble en sjanger hun jobbet aktivt med, parallelt med popmusikken.

– Jeg fikk meg et eget jazzband og en fast stilling som vokalist i Kristiansund Storband. I tillegg har skolen satset på meg og sendt meg til Oslo en gang i måneden for å få sangtimer hos en dyktig jazzsanger ved navn Siril Malmedal Hauge, forteller hun.

Mari er også med i talentprogrammet Young Voices, og har også deltatt i et komposisjonsprosjekt på Norges Musikkhøyskole; «Jenteprosjektet komposisjon». For det er først og fremst komposisjon som er hennes største interesse.

– Det å skape noe er en utrolig følelse!

Vil lage nyskapende musikk

På slutten av fjoråret tok hun artistnavnet CALI, som hun også holdt konsert med under årets Stellarfestival.

– Jeg interesserer meg også for musikkteknologi og bruker mye tid inne på musikkprogrammer som Logic pro x, som jeg bruker til å produsere min egen musikk med, sier hun.

I søknaden til Drømmestipendet sier hun også blant annet følgende:

– Drømmen min er å lage musikk som kan være nyskapende. Jeg ønsker å samle meg så mye informasjon som mulig innen musikkfeltet, slik at jeg på den måten kan lage noe nytt på bakgrunn av dette. Jeg ønsker å forske på elektronikk, og et lydlandskap som kan framkalle ulike følelser og assosiasjoner hos lytteren.

For å utvikle seg mest mulig er det en fordel å la seg undervise av de beste, og nettopp derfor reiser hun til Oslo en gang i måneden for å få sangtimer. Men mens skolen dekker utgiftene til timene må hun sjøl dekke reiseutgiftene. Drømmestipendet vil dermed hjelpe henne til å kunne fortsette med dette.

Livet er musikk

Tidligere har Mari altså blant annet vært vokalist og en av frontfigurene i Halsa-bandet «The Real Passion», som spilte ved mange ulike anledninger. Nå har de imidlertid gått hver til sitt.

– The Real Passion er et avsluttet kapittel ja. Det ble vanskelig å fortsette når vi begynte i ulike videregående skoler rundt omkring, sier hun.

Sjøl går 18-åringen nå siste året ved musikklinja på Atlanten, og videre har hun søkt på ulike musikkskoler, der hun håper å komme i kontakt med andre likesinna.

– Jeg håper å møte andre med samme interesse, som jeg kan samarbeide med videre, sier hun. – Jeg vil i alle fall fortsette med musikken. Det er vanskelig å si hvor det bærer hen, men jeg drømmer om å kunne bli en utøvende musiker. Jeg har lyst til å forstå bransjen, kjenne den og kanskje også være med på å forme den. Jeg har også lyst til å produsere min egen musikk, og kanskje en dag også andres. Jeg har lyst til å skrive låter og formidle budskap til samfunnet.

Elsker å stå på scena

Hun ser i høyeste grad muligheten for å bli med i et nytt band og håper derfor hun kan finne fram til «de riktige» menneskene å samarbeide med.

– Jeg elsker å være med i band, elsker å stå på scena foran publikum sammen med andre og kjenne på det fellesskapet det gir. Derfor hadde det vært godt å kunne slå seg ned med et sett mennesker som en kan samarbeide med videre, fastslår hun.

Mari påpeker at man som musiker har en unik mulighet til å nå ut til enkeltmennesket, og at dette er noe hun ønsker å gjøre.

– Jeg har lyst til å sette tekst på folks følelser og melodi på folks frustrasjoner. Jeg har lyst til å lære, undervise, synge, produsere, markedsføre og formidle. Med drømmestipendet kan jeg fortsette den enorme læringskilden jeg har fått tilbudt og utnytte dette til å nå mine drømmer.

Drømmestipendet åpner med andre ord dører og bidrar til å muliggjøre noen av drømmene hennes, samt at det inspirerer til videre arbeid. En ting er sikkert; vi vil garantert høre mye mer fra Mari, eller CALI, i framtida!