Hvis denne konserten satte standarden for festivalen kan man vente seg store ting. Og hvis man ser tilbake på de tidligere årene kan det ikke forventes annet.

Festivalsjef Lars Petter Bjerkeset ønsket velkommen og åpnet årets musikkfest. –Jeg kan igjen med stolthet ønske dere velkommen til et program spekket av musikalske perler, lovte Bjerkeset før han introduserte kveldens hoved artist Ludvig Gudim. Fiolinist Gudim er et av Norges største talenter innen klassisk musikk, og er en av totalt 8 elever av den legendariske fiolinisten Itzak Perlman i New York. Mange ble kjent med han da han i 2016 vant den direktesendte Virtuos-konkurransen på NRK og representerte Norge i den internasjonale finalen i Wien samme år.

19 år gamle Gudim ble ledsaget av musikkfestens eminente pianist Ole Christian Haagenrud og sammen leverte disse to en musikkopplevelse av de sjeldne. De startet med to stykker av Fritz Kreisler. Stykket «Liebesfreud» er et av Kreislers mest kjente og den behagelige lettheten og lekenheten de to musikerne formidlet under framførelsen, skapte assosiasjoner til lyse og varme sommernetter.

Videre fortsatte de med den dramatiske «Sonate i c-moll» av Edvard Grieg. Det var inspirerende å se hvordan den unge Gudim her endret sinnsstemning og nærmest gikk inn i karakter før han ledet oss inn i Griegs verden. Vekslingen mellom det florlette, sarte og det dramatiske, voldsomme ble behersket til det fulle, likeså vekslingen mellom kjærlighetens søte, bitre og mer voldsomme, rå toner. Ute speilet kveldssola seg i fjorden og de regnvåte trærne, og nasjonalromantikken kom nærmest krypende inn under huden på oss i salen.

Neste post var to impresjonistiske stykker av Debussy. Her ble «Clair de Lune» et høydepunkt som fikk hårene til å reise seg over hele kroppen og en tåre til å presse på i øyekroken. Det var helt fantastisk vakkert. Etter dette ble det en pause der publikum kunne nyte deilige småretter med ost servert av to flotte og smilende damer fra Tine.

Etter pause fikk de to følge av en tredje musiker. Den anerkjente cellisten Frida Fredrikke Waaler Wærvågen entret scena og sammen leverte de «Trio for klaver, fiolin og cello nr 1 i d-moll» av Mendelssohn. Her ble vi vitner til forbausende artistiske ferdigheter som i tillegg evnet et nivå av samspill som må kalles å være i verdensklasse. Waaler Wærvågen utstrålte en trygghet på sin cello som førte til en dybde i framføringen som var helt unik. Gudim trakterte igjen sin fiolin på fantastisk vis, men pianist Haagenrud tok altså kaka i dette musikalske mesterverket! Å få denne eksepsjonelle musikeren tilbake til Nesset år etter år kan ikke kalles annet enn en stor ære og en enorm glede og i dette stykket viste han at han stadig når nye høyder. Som en bauta satt han, 29 år gammel, ved klaveret bak de to yngre musikerne og bar de trygt så de kunne musisere og formidle så man kunne tro de hadde all verdens livserfaring å by på. Man kunne høre publikum puste ut da siste tone falt, som om hele rommet hadde holdt pusten. Det er bare å ta av seg hatten!

Og det gjorde festivalsjefen etter endt konsert også.

–Jeg er målløs og rørt. Jeg trodde jeg visste hva jeg gikk til i kveld, men dette overgikk alt, sa en meget fornøyd Bjerkeset. Det er fortsatt ledige billetter til noen av arrangementene og det anbefales å få med seg dette høydepunktet av en musikalsk fest.