Annethvert år samler kor fra hele verden seg til World Choir Games. I år foregår dette i Tshwane i Sør-Afrika 4.–15 juli. Blant alle korene som deltok var altså Cantus fra Norge og Trondheim. Og lørdag gikk koret helt til topps og ble verdensmestere.

På korets Facebook-side står følgende å lese:

– Vi er stolte og glade for at vi i dag ble kåret til CHAMPIONS i «dame kammerkor»-klassen på World Choir Games 2018! Vi kunne ikke gjort det uten vår fantastiske og eminente dirigent Tove. I går fikk vi også poengsum som tilsvarer gulldiplom i klassen for samtidsmusikk.

Cantus er et ambisiøst Trondheimskor som har flere seiere i både nasjonale og internasjonale anerkjente korkonkurranser. Merittlista er lang!

Cantus ble stiftet allerede i 1986 av en gruppe tenåringsjenter som hadde lyst til å synge i et kor hvor de kunne bestemme sjøl. I dag er Cantus fortsatt et egenrådig kor som liker å gå egne veger, og dirigent er Tove Ramlo-Ystad.

Cantus tilhører eliten av nasjonale og internasjonale kor. Ensemblet sitt varemerke er det homogene men likevel personlige uttrykket, og drivkrafta er ønsket om å være en opplevelse for sitt publikum. Cantus har representert Norge og Europa på flere internasjonale festivaler og konferanser tidligere.

– Helt uvirkelig!

Og surnadalingen Hanne Moen Fiske, som er en av de 28 som er med i koret (dirigent inkludert), er naturligvis strålende fornøyd med å være fersk verdensmester.

– Dette er helt uvirkelig og så fantastisk artig! Vi bli behandlet som superstjerner her nede vet du, ler 29-åringen. – Å stå på pallen mens de spiller «Ja vi elsker» foran kor fra hele verden er en helt fantastisk følelse, legger hun til.

Hanne forteller litt mer om hvor stort dette egentlig er.

– Det deltar mellom 300 – og 400 kor i hele konkurransen, så hele byen er satt på hodet her. En stor begivenhet som vi er veldig glade og stolte over å være en del av.

Cantus har deltatt i to klasser under konkurransen, og gikk altså helt til topps i «Female Chamber Choir».

– Det har ellers gått mye i øving og litt workshops med ulike dirigenter fram til nå, men i morgen skal vi synge i en gudstjeneste i en kjempestor kirke som rommer over 2000 mennesker i Soweto, det blir også en stor opplevelse, sier hun.

Lite tid til feiring

Noen stor feiring tror hun derfor ikke det blir.

– Det blir vel en felles middag i kveld før ny øving i kveld.

Cantus er for mange aller best kjent som koret som synger «Vuelie» i filmen «Frost».

– Og det er det veldig mange korfolk som vet, så her blir vi nesten litt kjendiser på grunn av dette. Folk fra alle verdensdeler vil ta bilder sammen med oss, og vi har allerede sunget denne sangen ganske mange ganger i løpet av turen, forteller Hanne.

Mandag skal koret på safari før turen går videre til Cape Town.

– Der får vi litt fritid og skal også synge en konsert, forteller hun.

Lørdag 21. juli er både hun og koret hjemme igjen, men fram til da står stadig nye opplevelser og venter på dem... Uansett; vi gratulerer med VM-gull!