Kristiansund og Nordmøre Tursitforening (KNT) har sendt oss turreferat fra en opplevelsesrik fellestur til Storskrymten og Grønliskarstinden 29.juni – 1.juli 2018:

Fredag 29.juni klokka 19 møttes 9 turdeltakere på Hallen I Sunndal. Alle med forventninger om ei spennende og kanskje litt tøff turhelg. Sola gikk ned på Hallen akkurat idet vi var klare for avmarsj til Grøvudalshytta. Sammen med turleder, Kjetil, hadde vi en fin kveldstur inn til den selvbetjente hytta. På hytta ble vi møtt av nok en turdeltaker. Mette tok godt imot oss med fyr i ovnen. Nå var turgruppa på elleve fulltallig.

Neste dags topptur ble planlagt, vi fant ruta på kartet og fastsatte starttidspunktet til 08.30.

Dag 1: Storskrymten

Det var kaldt om natta og rim på bakken da vi var klare for tur lørdag morgen. Sola gjorde seg straks gjeldende, og det ble en nydelig start på turen innover dalen og opp til fremre enden av Litlvatnet, hvor vi tok første rast.

Turen videre gikk i jevn fart gjennom steinur, forbi en enslig moskus (!), langs brusende elver og bekker, opp bratte bakker, langs dammer og små vatn og over mye stein. Sakte, men sikkert tok vi høydemetre, og da toppen endelig kom til syne, forsto vi alle at dette skulle vi klare. Utsikten som møtte oss da vi kom opp på ryggen før toppen, var fantastisk. I gruppa var det flere som kunne peke ut og navngi de flotte toppene i Sunndalsfjellene. Og dårligere var det ikke å komme til toppen; tindrende klart og fantastisk utsikt i alle retninger. Varmt og nærmest vindstille. Helt herlig, og litt ekstra stas for Wenche som «sjekket inn» på toppen gjennom Opp24-appen, og mottok beskjeden; du har nå besteget 24 av 24 topper!  Gratulerer med alle de høyeste toppene i hver kommune i (tidligere) Sør-Trøndelag fylke.

På returen til Grøvudalshytta fulgte vi samme rute som opp. Etter hvert begynte nok de fleste av oss å kjenne litt på trøtte bein og sekkegnag etter mange timers gåing på steinete underlag, og de siste kilometerne tilbake til hytta ble nokså lange. Synet av en liten moskusfamilie som beitet, snømusa som tittet nysgjerrig på oss fra jordgangene sine og rypa med de nydelige nøstene sine, tok oppmerksomheten vekk fra disse begynnende ubehagelighetene, og var med på å gjøre dagsturen til Storskrymten til en uforglemmelig opplevelse!

Dagen ble avsluttet med fellesmåltid rundt langbordet. Kjetil imponerte oss alle med sin nydelige wokgryte med kylling og scampi (og energi til å begynne å lage middag etter en så vidt anstrengende tur!). Til alt overmål fikk vi servert jordbær med fløte til dessert.

Godt over midnatt var det planlegging av neste dag som sto på programmet. De fleste meldte pass da Grønliskarstinden (1926 moh) ble nevnt, men 3 av 10 i gruppa så fram til å legge avgårde på ny topptur neste dag! Dermed delte vi oss etter frokost på søndag, og forlot Grøvudalshytta til ulike tidspunkt.

Dag 2: Grønsliskarstinden

Søndag og dag to på KNT´s turhelg fra Grøvudalshytta 29. juni - 1. juli startet med om mulig enda flottere vær enn på lørdag; vindstille, knallblå himmel, godt og varmt. Denne dagen var Grønliskarstinden (1926) turmål, og fire forventningsfulle turgåere, inkludert guide, gikk fra hytta med friskt mot etter en god frokost og kaffe i sola.

Turen starta etter fin sti opp Litlgrøvudalen, ganske raskt passerte vi de mektige jettegrytene nederst i elveløpet og etterhvert den fasinerende Gunnasobua, hvor ungkaren Endre Gunnarson bodde fram til 1910.

Etter Gunnasonbua var det slutt på sti, og vi fortsatte oppover langs venstre side av elva i jevn stigning, før vi runda Litlgrøvudalskollen (1516). Neste etappe fortsatte opp ryggen av Høgtunga (1724), videre vandra vi i kvass ur oppe på platået, inntil vi til slutt endte oppe på Grønliskarstinden (1926).

Utsikta fra toppen var stor, ikke minst var det artig å se bort på Storskrymten (1985) som var turmål dagen før. Å kunne observere en stor flokk med villrein fra toppen var heller ikke så verst. Etter en god rast i sommersola oppe på toppen starta vi på heimturen. Ruta nå ble lagt ned Grønliskaret. Turen ned gikk radig, det lå fremdeles en del snø som vi kunne følge. Da vi nådde enden av Grønliskaret gikk siste etappe av turen langs venstre sida av elva, helt fram til Grøvudalshytta og videre til Hallen.

Dette er en mektig rundtur. Naturopplevelsene er store og mange, terrenget variert og delvis krevende. Guide Kjetil Wedervang Mathiesen bidrog imidlertid med sin kunnskap og erfaring slik at vi alle kunne nyte turen fullt ut.

På vegne av deltakerne; tusen takk for nok en flott turopplevelse!

Deltakere: Gerd Kathrine Kvendseth, Hilde Andersen, Sissel Røsand, Espen Nådland, Lars Ola Fiske, Mette Haugen, Trine Søbstad, Monica Forren, Wenche Forren, Marit Myrholt.

Turleder: Kjetil Wedervang Mathisen.

Referenter: Marit Myrholt (dag 1) og Hilde Andersen (dag 2).