Pressemelding fra LOs Sommerpatrulje, som har besøkt Surnadal, Rindal, Halsa, Kristiansund, Averøy, Smøla, Molde, Aukra, Gjemnes, Fræna, Ålesund, Skodje, Giske, Sula, Stranda, Hareid, Ulstein og Herøy:

Nesten halvparten av ansatte på jobb i sommer vet ikke hvem som er verneombud!

LOs Sommerpatrulje har reist i 7 dager rundt i Møre og Romsdal på 3 uker og intervjuet 351 unge ansatte om deres arbeidsforhold. Mangel på verneombud eller info til ansatte om hvem som er valgt som verneombud er gjengangeren under årets patrulje igjennom hele landet.

Denne gangen har vi heldigvis møtt lite brudd på lovverket som går direkte på arbeidstakeren. Det var blant annet bare:

-18 personer som manglet arbeidskontrakt, 14 fikk ikke pauser og 14 personer fikk ikke overtidsbetalt.

Det gleder oss at arbeidsforholdene til de fleste unge arbeiderne er gode! Det er tydelig at LOs Sommerpatrulje har gjort en forskjell på disse 33. årene vi har vært på veiene.

Allikevel så fant vi brudd på reglene om verneombud på hele 159 av bedriftene og 68 av bedriftene hadde heller ikke informert den ansatte om hvorfor det var kameraovervåkning der de ansatte ferdet.

Et valgt verneombud blant de ansatte skal representere kollegaenes interesser angående helse, miljø -og sikkerhet på jobben, og dermed vil det øke deres trygghet i hverdagen på jobb. Verneombudene skal også ha lovpålagt 40 timers HMS kurs for å få opplæring i hvordan en skal utføre vervet sitt.

Vi har hittil fått noen tilbakemeldinger om at ansatte opplever at det er lav terskel for arbeidsgiver for å gå inn på opptakene ved kameraovervåkning for å sjekke diverse ting. Spesielt med kameraovervåkning på pauserom og garderobe har blitt misbrukt av sin arbeidsgiver til andre formål enn det kameraene er satt opp til. Dette er ikke lov og bryter med de ansattes personvern.

Totalt sett så har vi avdekket 42 % brudd på lovverket. Alvorlige hendelser som ikke ble løst på stedet vil bli tatt opp med arbeidstilsynet og datatilsynet.

Romsdals Budstikke fulgte en sak for to år siden som vi avdekket om guider som blir utnyttet i sommersesongen. LOs Sommerpatrulje har vært ute og intervjuet guider i år også og forholdene har ikke forbedret seg mye siden den gang. Her har LOs Sommerpatrulje vært i kontakt med UDI og Arbeidstilsynet om arbeidstakernes forhold der de ikke får jobbet nok timer i henhold til avtalen for arbeidstillatelse. Dette er grov utnyttelse der arbeidstakerne kommer til Norge på falske forhåpninger med ei lønn dem så vidt klarer å leve av når avtalen ikke blir fulgt av arbeidsgiver.

Et annet tilfelle Sommerpatruljen har møtt på er mindreårig ansatt som ble satt til å selge snus og tobakk, da arbeidsgiver mente at det var greit så lenge noen myndige var til stede.

Vi møtte også på et par arbeidsplasser der bedriften kjører de ansatte veldig hardt uten pauser og samtidig kommuniserer ganske stygt med sine ansatte. Dette vil ødelegge arbeidsmiljøet og er absolutt ikke et sjakktrekk om bedriften ønsker å beholde sine ansatte friske på arbeid. Disse arbeidsforholdene er så graverende at arbeidstilsynet vil få en rapport om hendelsene.

Det største problemet i dagens arbeidsliv, spesielt med tanke på de unge arbeiderne, er at det er altfor høy terskel til å varsle om kritikkverdige forhold på jobben. Disse ungdommene er ofte på ei lav deltidsstilling eller på en midlertidig kontrakt. I frykt for å miste jobben eller bli skviset ut så biter de heller sammen tennene og jobber videre i dårlige forhold. Akkurat dette punktet er en av de største grunnene til at LOs Sommerpatrulje er opptatt av verneombud og HMS på arbeidsplassen.

Den siste dagen på Sommerpatruljen i fylket ble satt til Smøla kommune. Vi hadde med oss en sentral tillitsvalgt på besøksrunde denne dagen, LO sekretær Kristin Sæther, som selv kommer fra Nordmøre.

Her møtte vi mange unge arbeidere i 14-17 års alderen som har fått startet arbeidslivet tidlig. Disse ungdommene får ei erfaring som er gull verdt og det virket som at de trives godt med sommerjobben på øya som kryr av turister, vindmøller og villsau i flott natur. De fikk informasjon av Sommerpatruljen om rettigheter i jobben slik de nå er forberedt på et ekstra godt arbeidsliv med ny kunnskap i sekken.

Ikke en eneste en manglet arbeidskontrakt på Smøla! – dette er fantastisk!

LOs Sommerpatrulje har nå fullført sine tre uker over hele landet, men Sommerpatruljetelefonen er fortsatt åpen i fire uker til. Har du spørsmål om dine rettigheter, tarifflønn, feriepenger eller hva en arbeidskontrakt skal inneholde så er det bare å ringe inn til 8 100 1999 eller send epost til sommerpatruljen@lo.no.

Og du, er du LO medlem? Da kan du også få være med som deltaker på Sommerpatruljen neste år!

Nyt været, spis is og ha en riktig god sommer!

Med sommerlig hilsen

Kent Logan Jelle

LOs Faglige ungdomssekretør M&R