Perly Grande Eikås går nå til det skritt å anmelde Staten for ikke å ha sikret området ved den nedlagte gruva på Raudsand skikkelig.

Anmeldelsen ble i dag levert til Sunndal lensmannskontor.

I anmeldelsen understreker Eikås at både folk og fe kan gå seg rett ned i de store og djupe sjaktene. Hun understreker at situasjonen medfører fare hele året, og frykter at barn kan rote seg ned i sjaktene og bli borte for alltid.

I anmeldelsen skriver hun:

Vil rette søkelyset mot alle gruvehola som er funne i utmarka etter den nedlagte gruva på Raudsand. I dette populære turterrenget, ferdes både folk og dyr heile året og her finn ein altså fleire usikra gruvehol.

I henhold til Minerallovene § 49 og 50 spesifiseres sikring og oppryddingsplikt.

Mineralloven pålegg eigarane å sikre gruveopninger. Det verker som dei ansvarlege på Raudsand ikkje bryr seg om lovpålagt plikt for å beskytte ferdsel i utmarka.

Eigarane må no no ta sikringsplikta på alvor og sørger for at alle gruvehola vert sikra umiddelbart. 30-40 års ventetid er meir enn nok.

Poltiet må her være sitt ansvar bevisst noko som også lova krev. Både folk og fe kan gå seg rett ned i desse store djupe sjaktene sommar som vinter.

Ein må være oppmerksam på at desse hola medfører fare heile året også vinter, spesielt bør ein ta omsyn til risikoen for at for born kan rote seg nedi sjaktene og bli borte for alltid.

Kven veit kva som allereie finnast der.

Gruva vart nedlagt i 1982.

Sikring av gruveopninger har blitt neglisjert av eigarane staten og Veidekke som nokre vedlagte bilder med all tydelighet bekrefter.

Vil også utrykke vår store skuffelse over at “Direktoratet for mineralressurser” ikkje har utført sitt lovpålagte tilsyn.

Dei skal føre tilsyn med at eigarane sikrer nedlagte gruver. Dei har ikkje gjort jobben sin på Raudsand etter at gruva ble nedlagt i 1982. No må politiet sørge for at det kan bli sikkert å ferdes i utmark på Raudsand!

Anmeldelsen gjeld Staten ved Næring og Fiskeridepartementet, Veidekke og Direkoratet for Mineralforvaltning.