Anne Saltrø Polden og mannen Peder Saltrø driver gården Polden på Lykkjeeidet i Surnadal. Paret satser med nytt fjøs og er i en oppbyggingsfase. Slik sett kunne ikke tørken kommet på et verre tidspunkt. Da er det godt å ha gode naboer som Eilert Mikkelsen. Han leier ut sin jord til Polden. I tillegg har han en kornåker. Kornet selger han i år til naboene som grovfor. Dette gjør at Polden kan plante hurtigvoksende gress i kornåkeren som sikrer en tredjeslått.

– Vi må bare sørge for å få fôr der vi kan få det, sier Polden.

For dem er det en katastrofe om de må begynne å slakte ned dyr utover det de har trimmet flokken med. Siden de er i en oppbyggingsfase vil slakting sette dem langt tilbake. Derfor planlegger de foringa av kyrne sine nøye, og gir en blanding av grovfor og kraftfor og det kan bli aktuelt med syra halm. Dette for å drøye grovforet maksimalt.

– Nå har vi kvigene ute på skogsbeite, sier Polden.

Eilert Mikkelsen driver ikke gårdsbruk, men han har jord som han leier ut. I tillegg har han en kornåker. Kornet selger han normalt til Røv Mølle. Men i år selger han det direkte til Polden for å avhjelpe grovforsituasjonen.

– Siden jeg kan hjelpe så gjør jeg det, sier Eilert Mikkelsen.

Jordene til Mikkelsen og Polden ligger mange langs Søya i Surnadal. På flatene langs elva har det vært grønt og fint i hele sommer. Til vanlig er graset så frodig at bøndene nøyer seg med to slåtter. I år fikk noen jorder gressbrann etter en lang og kald vinter. Dermed ble deler av førsteslåtten ødelagt. Så kom tørken og reduserte antall rundballer mot normalen på andreslåtten. Flere satser nå på en tredjeslått. Mindre fôr enn normalt på andreslåtten trenger ikke være direkte krise. Så lenge mengden holder seg rundt 70 prosent av normalavling gir graset etter den solfylte sommeren 30 prosent mer mat per ball enn normalt. Dette viser forprøver Tine har tatt i sommer.

– Dere må sjekke forverdien, oppfordrer Janne Mork fra toppteam foring i Tine.

– Avtal halmkjøp

Bøndene i Surnadal er ulikt rammet av den varme sommeren. Verst rammet er de som har mye sandjord på åkrene. Områder på Sylte, Sande og i Todalen opplever å få mye mindre gras på slåttene sine i år. På en gård på Kvendset i Todalen rapporteres det om bare 20 prosent av normalavling på andreslåtten. På et møte om grovforsituasjonen i Surnadal onsdag kom det fram at formangelen ikke bare går ut over dyra, men gir bøndene økonomiske og for noen også psykiske problemer.

– Er det lite grovfor er det viktig å gjøre avtaler om kjøp av for, halm og kraftfor, og å ha gode fôrplaner for dyra, sier Mork.

Kjøp gras lokalt

På internettsidene til Landbruk Nordvest er det en oversikt over forsituasjonen i Møre og Romsdal. Der går det å lese hvor det er for å kunne kjøpe. Landbruk Nordvest oppfordrer bøndene til å handle for så nære heim som mulig for å få ned fraktkostnaden. Likeledes oppfordrer Møre og Romsdal Bondelag bøndene til å kontakte kornbønder for å få avtale for kjøp av halm.

– Avtalene må dere få skriftlig for vi opplever at muntlige avtaler er brutt fordi kornbonden fikk bedre pris fra Østlandet, sier fagrådgiver Stig Runar Størdal i Nortura.

Utfordringer

Utfordringer med å få tak i tilstrekkelig mengde grovfor er det både for dem som driver med storfe og de som driver med sau og lam. Mange slakter ned dyr for å tilpasse besetninga forsituasjonen. Men både Nortura og Felleskjøpet advarer mot for hard nedslakting. Det tar lang tid å bygge opp en budskap, og de mener det er billigere på lang sikt å ha gode forplaner der kraftfor og halm drøyer ut graset maksimalt.

– Så må vi se oss rundt i rommet og se hvem som ikke er her. Det er kanskje dem som virkelig hadde trengt å være her. Vi bør snakke med dem, sier Anne Polden.

– Ta vare på helsa

Hun er også rådgiver i Surnadal Sparebank. Bønder med lite for opplever vanskelige tider også økonomisk. Surnadal Sparebank oppfordrer bønder som sliter med å få endene til å møtes om å ta kontakt, slik at de kan finne løsninger i fellesskap. Innovasjon Norge gir avdragsutsettelse, Landkreditt bidrar og det gis forskudd på erstatning. Landbrukskontoret i Surnadal er beredt til å hjelpe bønder med søknaden.

– Så må vi ta vare på egen helse og hverandre. Ta gjerne kontakt med oss på Landbruk Nordvest for gratis samtaler. Vi samarbeider med HMS-tjenesten, sier Sigmund Moen Trønsdal i Landbruk Nordvest.