Nortura brenner inne med mange tonn norsk kjøtt om dagen. Forkrisa gjør at bøndene slakter mer av både sau, lam og storfe.

På storfekjøtt er lagret nå på 2500 tonn, lovlig mengde. Men Nortura har søkt og fått signal på at de kan øke lagret til 5000 tonn.

- Fårikål til rett tid

Sauekjøtt finnes på lager, mens det er tomt for lam. Men nå slaktes det som aldri før. Fårikålsesongen kommer derfor til rett tid i år.

- Tidligere år har lammeslaktinga begynt etter fårikålsesongen og kjøttet har kommet for seint inn i butikken, sier daglig leder i Coop Extra i Surnadal Kjell Inge Brendehaug.

Utenlandsk kjøtt

Med så mye kjøtt på norske lager reagrerer bønder på at Coop, Rema og de andre kjedene selger kjøtt fra Afrika og Sør-Amerika. Et paradoks med det ekstraordinære kjøttberget i Norge å kjøpe kjøtt fra land der befolkningen sulter.

- Butikkene står i følge Nortura fritt til å kjøpe norsk kjøtt uavhengig av kjedene, sier bonde Sivert Mauset i Surnadal, en av dem som er kritisk til at norske butikker selger utenlandsk kjøtt.

Kjøper mer norsk

Han viser til Sverige der butikker går ut og oppfordrer kunder til å kjøpe svensk for å støtte bøndene.

- I Coop blei det fatta et vedtak i sommer om å handle mer norsk kjøtt i og med forkrisa. Det er lite det vi har av utenlandsk kjøtt, sier Brendehaug.

Hos Rema 1000 i Surnadal sier kjøpmann Lars Jakob Høvik at de selger stort sett bare kjøtt fra Nordfjord og Gilde, men at de er forpliktet til å ta inn noe utenlandsk kjøtt.

- Det dreier seg mest om fryste indrefileter, sier Høvik.

Utelukker ikke prisfest

Med så mye norsk kjøtt på lager skulle en tro det skulle bli billigere tacokjøttdeig, biffkjøtt og lammekoteletter å få utover høsten. En riktig prisfest på norsk kjøtt.

- Kjøtt er en konkurransevare som gir minimalt med fortjeneste, men jeg ser ikke bort fra at det kan bli ekstra konkurranse på pris på kjøtt utover høsten, sier Brendehaug, som ser fram i mot en kjøttfest.