Det er på Gråsjø og Follsjø det blir lov med opptil 50 hestekrefters motor på båt. Dette ved frakt av personer, bagasje og utstyr innafor turist- og reiselivsnæring til Trollheimshytta og private hytter. Grunnen til at det ved transport av utstyr og personer blir tillatt med inntil 50 hestekrefter angir Surnadal kommune som sikkerhet for de reisende.

For vanlig ferdsel på Follsjø og Gråsjø er lovlig antall hestekrefter økt fra 20 til 30. Begrunnelsen for å øke er vind og sjø som krever sterkere motor.

Endringa er en del av revideringa av lov om mottorfartøy på vatn og vassdrag i Surnadal kommune. Kommunen mener den gamle er utdatert.

På vatn over to kvardratkilometers størrelse er det lov å bruke motor på båt. På vatna over denne størrelse på Nordmarka økes lovlig antall hestekrefter fra fem til ti hestekrefter. Begrunnelsen her er at de fleste likevel kjører med motorer på 10 hestekrefter og at det er til liten sjenanse for allmennhet og hytteeiere.

Fylkesmannen er skeptisk til økningnen av størrelsen på påhengsmotorer tillatt på Gråsjø og Follsjø fordi det i følge forvaltningsplanen for Trollheimen verneområde ikke er ønskelig med etablering av båtrute for persontransport på Gråsjø. Fordi økt persontrafikk fører til økt bruk og slitasje i sårbare områder.

Rådmannen understreker i sin tilrådning at Gråsjø og Follsjø grenser til landskapsvernområdet, men ikke er en del av det. Rådmannen forstår fylkesmannens bekymring, men sier i sitt tilsvar at hvis det blir snakk om så stor transport av tursiter at noen begynner å tjene mye penger på det, er det ei søknadspliktig næring. Da mener rådmannen det er naturlig å gjøre sårbarhetsvurderingen fylkesmannen er bekymret for ved en slik søknad.

Det er forbudt med vannskuter og sjøfly på alle vatn i kommunen og bruken av kjøretøy på islagte vatn er regulert slik det er i dag.