MOLDE/TRONDHEIM: Som 16-åring ble Ivar Furu hentet til Molde og sett på som et meget lovende stoppertalent. Sunndalingen spilte mange aldersbestemte landskamper og trente jevnlig med MFKs A-lag. I 2011 kom også debuten i en cupkamp mot Eidsvåg, og året etter spilte han sluttminuttene i bortekampen mot Steaua Bucuresti i Europa League.

Men det virkelige gjennombruddet lot vente på seg, og Furu lengtet etter flere sjanser på førstelaget. Våren 2014 ble han lånt ut til islandske KR Reykjavik, og samme sommer flyttet han til Trondheim.

– Det var tøft for meg. Jeg fikk beskjed av Tor Ole Skullerud at jeg ikke var tiltenkt noe sentral rolle og at jeg ikke var en han så for seg å bruke i 2014-sesongen. Da reiste jeg på utlån i en klubb på Island, men det gikk ikke noe særlig bra. Jeg mistet gnisten for fotball, og ble nødt til å ha noe annet å tenke på, forteller Furu om nedturen han fikk.

Derfor reiste han til Trondheim for å studere. Samtidig spilte han kamper for Ranheim 2 høsten 2014. De tre siste sesongene har han spilt for Byåsen, som rykket ned til 3. divisjon sist sesong.

– Jeg gikk skole og fikk litt annet fokus. Studiene kom i første rekke. Nå har jeg studert i fire år og fullført en bachelor i ingeniørfag. Nå er jeg veldig fornøyd med hvordan det har blitt sportslig. Jeg har fått muligheten til å fullføre denne utdanningen og samtidig fått spille fotball. Det er kanskje en nøkkel for at jeg er der jeg er nå. Det er godt å ha en sikkerhet i bakhånd. Det gjør det lettere å fokusere på fotballen, sier sunndalingen.

La drømmen på is

– Jeg tenker tilbake til tida i Molde og ønsket jo selvsagt å få flere muligheter. Det endte jo med en liten nedtur. Men jeg må også se på meg selv og erkjenne at ting ikke ble gjort godt nok. Jeg vet at Ole Gunnar Solskjær hadde stor tro på meg og at han gjorde det han kunne for at jeg skulle lykkes. Jeg respekterer ham veldig for det. Men det gikk ikke slik verken trenerne eller jeg så for meg. Men jeg føler ingen bitterhet mot MFK eller folk der.

– Hvordan så du på videre fotballkarriere etter tida i Molde?

– Eliteseriespill var ikke i tankene i det hele tatt. Jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg en plass hvor jeg kunne fokusere på noe helt annet. Det var kanskje litt feigt av meg, men jeg følte at nok var nok. Det brant ikke i meg, og lidenskapen for fotball var omtåket med nedturer og ting som forstyrret. Jeg gledet meg ikke over fotballen. Da ble eliteseriedrømmen lagt på is.

– Hva kunne du selv gjort annerledes?

– Det var litt vanskelig. Når man er trener i en klubb, er det mange å passe på. Alle er forskjellige. Ulike spillere takler ting forskjellig. Jeg mistet selvtilliten og tenkte mye. Jeg gikk rundt som en filosof og spurte meg selv hvor jeg var og vurderte meg selv utenfra. Det ødela mye for meg. Det er lett å si det nå i ettertid, men det er mye jeg kunne gjort bedre. Nå har jeg blitt mer voksen. Det er mulig at den tunge perioden er positiv for meg nå.

Følelsesladd kamp

24-åringen signerte for Ranheim i fjor høst, men har på mange måter vært tredjevalg på stopperplass i vårsesongen. Nylig solgte trønderne Christian Eggen Rismark til Brann, noe som har gitt Furu sjansen i Ranheims førsteellever. Derfor ble han også belønnet med ny kontrakt i forrige uke som strekker seg ut 2021.

Sist helg spilte Furu sin første eliteseriekamp fra start, og søndag er han trolig i startoppstillingen når Ranheim gjester Molde på Aker stadion.

– Det blir veldig spesielt. Jeg satt mye på tribunen der da jeg var Molde-spiller. Da drømte jeg om å få spille eliteserie der selv. Det gjorde jeg fra jeg var 16 år. Det at jeg nå skal gjøre det mot og ikke for Molde, blir litt rart. Det vil nok være en del følelser som går gjennom kroppen når jeg stiller meg i spillertunnelen før kampstart. Men jeg gleder meg veldig til vise hva jeg er god for, sier han.

Går for seier

Furu venter absolutt en knalltøff kamp på hans tidligere hjemmearena.

– Det er alle i Ranheim klar over. Molde et er veldig bra fotball-lag, som er i bra driv om dagen. Selv om det ble en stygg smell mot Stabæk og en tøff kamp mot Zenit, er Molde i fin flyt og et lag det er skummelt å møte i slik form. Men vi vant jo kampen hjemme i Trondheim. Vi reiser til Molde for å vinne.

Denne saka ble først publisert av Romsdals Budstikke.