– Selv om en kvinne ble angrepet og drept i 2003, er det ikke så mye hai i vannet, forsikrer Joe Clark morgenbarskt i strandkanten. Clark er fra Cayucos, og konsentrerer seg ifølge eget utsagn om å tilbringe mest mulig av pensjonisttilværelsen på surfebrettet i bølgene i sagnomsuste Big Sur.

Ekstremnatur

"Enorme albuer av stein kneiser overalt, med sine undersjøiske huler, og bølger som skyller rundt i dem og pisker opp skum, dunkende og dundrende mot sanden ..." Sentral-Californias ekstremnatur gjorde inntrykk på Jack Kerouac da han lånte kompisen Lawrence Ferlinghettis hytte i 1960. Planen var å gire ned etter eksessene som fulgte med "On the Road"-suksessen. Slik gikk det selvfølgelig ikke; tvert imot bidro oppholdet – behørig skildret i romanen "Big Sur" – til å forsterke myten om de såkalte beatforfatterne. Da hadde distriktet en mer beroligende effekt på en av deres store helter og forløpere. Henry Valentine Miller, newyorkeren bak "Krepsens vendekrets" og andre "forbudte" titler, flyttet hit på 40-tallet. For ham artet det seg som "Jordas overflate slik Skaperen tiltenkte den". Som han skrev et annet sted: "Det var her i Big Sur jeg først lærte å si amen!"

Romantisk

Midt i forrige århundre hadde stillehavsstripa mellom Carmel River og San Carpoforo Creek et helt eget drag på kunstnere. – For det første var det ikke langt fra San Francisco. For det andre var det veldig isolert; det var som en øy for seg selv i landskapet. Særlig de som hadde en romantisk våghalsdrøm, likte seg, forteller svenskfødte Magnus Torén, bestyrer ved Miller-biblioteket i Big Sur. I dag ligger kulturarven skulder ved skulder med veldige dollarmillionær-palasser; langs sagnomsuste Highway 1 er det "Private" hist, "Stay out" pist. Billig er det heller ikke å legge kveldsstellet eller middagsmåltidet til det norskættede Detjeens-motellet. – Det har endret seg. Big Sur er blitt et gjemmested for de rike, på godt og vondt. På den måten er noe av samholdet i samfunnet blitt borte, fordi mange hus ofte står tomme. Egentlig hadde det vært bra om boplikt ble innført. Men det er selvsagt altfor sosialistisk for amerikanerne, sier Torén og humrer sorgmuntert.

Nobel arv

Tre kvarter lenger nord byr Monterey på nok et stykke velstående USA. Littera-turisten kan kun forestille seg hvordan det så ut den gang Danny, Mack og andre nøkkelskikkelser i John Steinbecks eiendommelige univers herjet "Tortilla Flat" og "Cannery Row". Det er flere "paisanos" å spore i nabobyen Salinas, hvor Steinbeck levde som gutt. Og så finnes det noen langveisfarende. Eksempelvis lusker en annen svenske rundt med lesebrillene på snei i det nasjonale Steinbeck-senteret. Gunnar Mellander, familiefar og psykolog fra Gotland, mener det hører til den skandinaviske allmenndannelsen å kjenne sin John S. – Vi ga ham jo nobelprisen, konstaterer han, og legger inn et godt ord for de mindre berømte reportasjeverkene "A Russian Journal" og "Once There Was a War".

Ærefrykt

Ikke dermed sagt at du må være boklig anlagt for å nyte nabolaget; vintersola er attraksjon nok. – Folk flest kommer for å oppleve naturen og kysten, hevder Anige Tadeo fra Bay Area som er på helgedate med Forest Penning. Ja, for kanskje var det ikke bare fyll og synkende formkurve som tidvis ga vår mann Kerouac skjelven den sommeren. Muligens var det all grunn til å betrakte de ville, vakre omgivelsene med ærefrykt. "Den blå sjøen bak de knusende høye bølgene er full av digre sorte steiner som troner som gamle skumle slott dryppende av slim, gru for milliarder av år ..."

Littera-turisme:

Henry Miller (1891-1980) * Etablerte seg i Big Sur i 1944. * Kunstnerkolonien som vokste fram omkring ham, ble foreviget i "Big Sur and the Oranges of Hieronymous Bosch" (1957). * The Henry Miller Memorial Library har adresse 49273 Highway 1; se henrymiller.orgfor detaljer. Jack Kerouac (1922-1969) * Beatstjerna tilbrakte deler av 1960 i dikterkollega og bokhandler Lawrence Ferlinghettis hytte i Big Surs Bixby Canyon. * Selv om han angivelig prøvde å komme bort fra kulten rundt "On the Road" (1957), fikk han snart selskap av sine famøse svirebrødre. * Prøvelsene ble gjengitt i romanen "Big Sur" (1962). John Steinbeck (1902-1968) * Nobelprisvinner vokste opp i Salinas, som i dag huser The National Steinbeck Center (steinbeck.org * Hans litterære gjennombrudd kom med "Tortilla Flat" (1935), hvor han skildrer livet blant fattigfolk i Monterey-traktene. * Ti år senere fulgte "Cannery Row", med handling fra havnedistriktet i samme by.