– I år er vi nominert som produsenter på Beyonce-albumet «I am? Sasha Fierce», forteller Tor Erik Hermansen. Han og Mikkel Eriksen utgjør Stargate, som har stått bak store hits med stjerner som Beyonce, Shakira og Rihanna. De har blitt nominert til Grammy en rekke ganger, men i fjor vant de sin første pris for beste R&B-sang med «Miss Independent» som ble fremført av Ne-Yo. – Det var en stor følelse å gå opp og motta prisen. Mikkel og jeg hadde snakket om at dette var sjansen vår, men vi tok ingenting for gitt og hadde ikke planlagt noen tale. Etterpå feiret vi på en restaurant i LA. – Da vi kom dit, satt Jay Z med venner rundt bordet og tok oss imot med applaus. Da tipper jeg at jeg så ut som den gangen jeg vant en orgelkonkurranse som tiåring, mimrer Hermansen, som har plassert det gylne trofeet på peishylla.

Pris med status

Grammy-utdelingen er en glamorøs festkveld for eliten innenfor amerikansk musikk i all former og fasonger. I år er det 52. gang Grammy går av stabelen, nå med priser i over hundre ulike kategorier. Men midt oppi all glamouren er det også mye business. – Selve utdelingen er en hektisk kveld med TV-showet i fokus. Hele uken før prisen er det arrangementer der vi møter kontakter og artister, og kvelden før holder Clive Davis (tungvekter innenfor amerikansk musikkbransje, journ.anm.) sitt legendariske Grammy-vorspiel. – Der er det fritt fram for å introdusere seg selv, noe vi er blitt litt flinkere til etter hvert, forteller Hermansen.

– Det er helt sinnsykt!

Showet generer enormt mye medieoppmerksomhet, og gir artister en masse gratis PR. – Det er utvilsomt bra for karrieren, særlig for nye artister. For de eldre og mer etablerte fungerer en Grammy-pris mer som en anerkjennelse, forklarer Larry Bringsjord, styreleder i FONO. Han har vært med på å arrangere Spellemannsprisen i en årrekke, og har vært til stede på Grammy-utdelingen to ganger, senest i fjor. – Det er helt sinnsykt! Siden det er så mange kategorier, starter utdelingen allerede klokka 13.00. På kvelden begynner det direktesendte TV-showet, og det er da alle stjernene dukker opp. De sitter blant oss vanlige publikummere inne i salen, og etterpå er det nachspiel for alle sammen. – Jeg fikk inntrykk av at artistene hadde blitt pålagt å dukke opp på det offisielle nachspielet, for mange tok turen, men gikk ganske fort igjen, forteller Bringjord.

Beyonce og Taylor Swift

Årets Grammy-utdeling tegner til å bli en damenes aften. Popartisten Beyonce og countryartisten Taylor Swift har fått flest nominasjoner, henholdsvis ti og åtte hver. I tillegg har Lady Gaga fått fem nominasjoner. Stjerner som Bon Jovi, Green Day og Black Eyed Peas skal opptre, mens Miley Cyrus, Kristen Bell og Ringo Starr er blant dem som skal dele ut priser. Men det er ikke alle som lar seg imponere av den slags pomp og prakt. Grammy har selvsagt også sine kritikere. Slik formulerte Maynard James Keenan fra det anerkjente og intellektuelle progmetalbandet Tool i 2002, da han skulle forklare hvorfor de ikke ønsket å komme og motta prisen de hadde vunnet: – The Grammys er intet annet enn en gigantisk PR-maskin for musikkindustrien. De henvender seg til og behager den lavpannede massen. De hedrer verken kunsten eller kunstneren for hva han eller hun har skapt. Det er musikkbransjen som feirer seg selv, det er alt det handler om,

Mange seere

Og så kan man kanskje si «ja, og hva så?» Er det virkelig så galt med litt glitter og glamour på TV innimellom? Nei, mente 19 millioner amerikanere i fjor, og benket seg foran skjermen. Merkelig nok er det ungdomsgenerasjonen, som gjerne er ganske opptatt av kjendiser, som synes slike show er minst interessante. Bare 7,4 prosent av dem i aldersgruppen 18-49 år, det mest ettertraktede alderssegmentet for annonsører, så på i fjor. Så den frittalende Tool-vokalisten er muligens ikke alene om å holde seg for nesen når Grammy Awards ruller over skjermen. – Akkurat det med seertallene tror jeg handler om at unge mennesker ser mye TV på internett, eller så tar de opp programmet og ser det når det passer dem, kommenterer Bringsjord.