Å lære av andre lands mattradisjoner er spennende og morsomt. Det er først i møte med all den rare maten man skjønner at det virkelig er store kulturelle forskjeller rundt på kloden.

Oppvisning

Jeg husker godt et måltid jeg spiste på en russisk restaurant. Her var det skikkelig liv og røre, med dansere og balalaikaer rundt bordene. Vi bestilte huset tartar. En stresset servitør kom opp til bordet vårt, der han hakket og blandet tartaren. En imponerende oppvisning, og en rett som i all sin enkelhet fungerte utmerket. For nykvernet eller nyhakket kjøtt er alltid best. Kanskje du vil servere maten på denne måten neste gang du har middagsgjester? Men ikke glem vodkaen, da! Om du er litt for feig for den rå tartaren, eller bare en smule nysgjerrig, bør du uansett prøve den stekte varianten – pariserbøf.

Sofistikert

Pariserbøf er blitt en heldansk klassiker, selv om opprinnelsen er fransk. Basisen er en biff tartar eller boeuf haché. Altså hakket oksekjøtt, men i dette tilfellet er ikke kjøttet rått – men stekt. Den nærmeste norske parallellen må være karbonadesmørbrød. Svenskenes versjon er biff Lindström. Men pariserbøf er kulere og mer sofistikert. Da jeg arbeidet på Statholderens Krostue, forelsket jeg meg helt i pariserbøfen. En perfekt rett til lunsj, middag eller kveldsmat. Tilbehøret er det samme som til en klassisk tartar. Det er veldig enkelt å lage, du velger selv mengden og styrken – og ofte har man de fleste ingrediensene i huset. Jeg har i hvert fall alltid kapers, sylteagurk, egg, brød og rødbeter på lur. Alle de syrlige, søte og skarpe smakene får kjøttet nærmest til å rødme. Retten kan også lages med vilt, kalv, lam eller annet kjøtt. Den ekte pariserbøfen lages av den magrere karbonadedeigen, men hvis du liker litt mer saftighet, kan du fint bruke vanlig kjøttdeig.

Framgangsmåte

Fordel kjøttfarsen i fire, og legg en ladning oppå hver brødskive. Trykk farsen jevnt utover, dekk gjerne kanten rundt også. Trykk farsen helt flat, og lag noen snitt med baksiden av kniven. Krydre godt med salt og pepper. Stek først på kjøttsiden i litt olje, slik at det blir gyllent og godt. Ha deretter litt smør i panna og stek på den andre siden. Stek til kjøttet blir etter dine preferanser, selv liker jeg det medium. Server nystekte bøffer på tallerkener, topp med en eggeplomme til hver, dryss over gressløk. Det hakkede garnityret legges ved siden av.