Etter en lang og grå vinter vamer sola igjen i herlige London. Covent Garden lokker med mennesker, moter, musikk – og mat. – Vi er her fordi hun der trengte en oppmuntring, røper Gemma Silk med et nikk mot kusina Sophie Alston. Jentene har inntatt Rock & Sole Plaice i Endell Street. Foran seg har de hver sin tallerken frityrtorsk og smultpoteter. – Jeg tror det virker, smatter Gemma fornøyd. – Det er ingenting som gjør jobben som fish and chips.

Nummer én

Usedvanlig mange briter vil være enig med henne i det siste. Ifølge bransjeorganisasjonen Seafish går det unna 250 millioner porsjoner årlig. – Det er gatekjøkkenmåltid nummer én i Storbritannia. Det inntas av alle, fra barn til pensjonister, i alle samfunnsklasser, sier Andy Gray, talsmann og en av dommerne i Fish & Chip Shop of the Year-konkurransen. I fjor var det en skotsk sjappe som snappet tittelen og æren. Men sterke utfordrere finnes i alle hjørner av øyriket, skal vi tro Gray. – Forskjellige områder har sine spesialiteter. Noen steder liker de ketchup til – andre foretrekker brun saus. Og mens erterstuing er populært tilbehør i England og Wales, slår det sjelden an i Skottland.

Drosjeholdeplass

London-spisekartet er omfattende nok i seg selv. Hvis du orienterer deg mot nordvest i metropolen, kan du notere deg The Sea Shell Restaurant i Marylebone. Tilsvarende kan du plotte inn McDermott's i Croydon om du ferdes i sørøst. Begge gjør det tradisjonelt skarpt i kåringene. Fryer's Delight i Theobald's Road, Holborn, ligger på sin side så nær turistløypa at den er høyst forenlig med shopping. Interiøret vitner om autentisitet – det samme gjør trafikken. – Mange av kundene våre er drosjesjåfører, bekrefter innehaver Osvaldo Bartolo. – Bare synd at lokale myndigheter har malt gule striper langs fortauet, så det er blitt ulovlig å parkere utenfor.

Samme oppskrift

En annen overkommelig klassiker er Fish Central i Finsbury, et par stangkast unna Barbican-senteret. I øyeblikket hersker kontrollert kaos på kjøkkenet, der kokkelaget bader lekre fileter i nøye utpønsket "batter". – Så freser vi dem i jordnøttolje i åtte minutter – slik vi har gjort det siden 1968, sier Erdogan Mustafa. – Det holder med fem minutter, innvender noe yngre Mohammad Farouk. – Vi hadde en booking fra Norge senest forrige helg, sier George Hussein, sjefen sjøl, diplomatisk.

Derpå-digg

Det var rundt 1850 londonerne fikk munnen opp for feit fisk i avispapir, forteller historien. I 2009 serveres den på mer appetittlig vis, ikke minst i byens tallrike gastropuber. Svenske Henrik Möller og Sara Keränen-Gramner har lagt lunsjen til The Lord Clyde i Islington. – Det smaker riktig bra, takk, rapporterer Henrik. – Det er "greasy" og deilig, og passer perfekt dagen derpå.

Skitt fiske

Turistløsningen: Rock & Sole Plaice Adresse: 47 Endell Street Telefon: +44 (0) 207 836 3785 Tubestasjon: Covent Garden Drosjeholdeplassen: Fryer's Delight Adresse: 19 Theobald's Road Telefon: +44 (0) 207 405 4114 Tubestasjon: Holborn Restauranten: Fish Central Adresse: 149-155 Central StreetTelefon: +44 (0) 207 253 4970 Tubestasjon: Old Street Gastropuben: The Lord Clyde Adresse: 340-342 Essex Road Telefon: + 44 (0) 207 288 9850 Tubestasjon: Angel Prisvinneren: The Sea Shell Adresse: 49-51 Lisson Grove Telefon: +44 (0) 207 224 9000 Tubestasjon: Marylebone