Kongekrabbe har en formidabel sødme og rikhet i smaken som overgår selv hummerens. I tillegg har kongekrabben en langt mørere og saftigere konsistens. På toppen av det hele er den ikke like ømfintlig og sart som hummeren, og tørker ikke så fort ut. Det gjør kongekrabbe til et langt tryggere og enklere valg for den litt mer usikre hjemmekokk – selv om den ikke er fullt så elegant, delikat og raffinert som hummeren.

Ikke for lett

Kongekrabbens rike smak og sødme gjør den skikket til å takle mye og utfordrende smak fra tilbehøret. Her kombineres den da også med varm chili, fet potetkrem og bakt sødmefull paprika. En relativt enkel rett – med få, men markante og tydelige smaker. Sødmen fra krabbe, bakt paprika og potetkrem må kombineres med en vin med samme iboende sødme. Det må ikke nødvendigvis bety restsukker (les: halvtørr vin), men en tydelig fruktighet. Videre er det viktig at alt det fete balanseres mot en livlig syrlighet i vinen. Minerale toner i vinen vil matche den tydelige og fremtredende smaken av hav. Til slutt er det verdt å poengtere at vinen ikke må bli for lett – da vil den krympe ytterligere i møtet med den rike pureen og krabben selv.

Trygt valg

Et trygt valg er en god, konsentrert, frisk, fruktig og mineralpreget Riesling. Her kan man velge ganske fritt mellom forskjellige grader av sødme og alkohol, slik at man får det etter sin egen smak. Litt forutsigbart kan det likevel bli, så hvorfor ikke søke etter lignende vinstiler fra andre områder? I Nord-Spania, nærmere bestemt Galicia, er det duket for mange morsomme munnfuller til kongekrabbe. Innlysende er området Rias Baixas, med druen Albariño i førersetet, som gir relativt fyldige, tørre, fruktige og forfriskende viner. Tidvis ikke helt ulike en del Rieslinger. Disse vinene kombineres gjerne med det lokale kjøkken, som selvfølgelig er preget av Atlanterhavets godbiter. Mulighetene er mange fra dette området, men de fleste koster minst 150 kroner, og mange koster mer.

Respekt for råvarene

En så eksklusiv råvare som kongekrabbe bør vises respekt gjennom en tilsvarende elegant og rasepreget vin. Men dersom vininteressen bare er sånn midt på treet, har jeg forståelse for at man ikke vil strekke seg helt opp mot tohundrelappen for en flaske. Derfor har jeg funnet noe litt rimeligere, som allikevel henger med hele veien i dag. Vi skal innerst i Biscaya-bukten, til området Txakolina. 80356 Xarmant Txakoli 2008, Arabako Txakolina, Spania. Kr 129,90 (Hovedsortiment) er en god representant for området, og fungerer godt med sin rene, ueikede frukt og friskhet. Litt vel slank blir den hvis pureen er for fet og kremet, men det kan justeres under matlagingen med litt ekstra syre som vinen tåler fint