– Hva ligner dette på? spør en av guidene ved Museo Picasso Malaga, der hun står med en skoleklasse foran Picassos skulptur "Woman". Elevene ser ned, fniser, skraper med føttene og skumper hverandre med albuene. – En dame, svarer til slutt en av guttene. – En dame? Det må være den styggeste dama jeg har sett, kommer det spontant fra gutten ved siden av, til latter fra medelevene. Litt lenger bak er tonen en annen. – It's beautiful! Look at that perspective, lyder det på bredt amerikansk fra en av de mange solhattkledde og klappstolbærende pensjonistene, som vandrer rundt mellom impresjonisme og kubisme.

Kommersiell kunstner

Malaga var lenge et sted man bare stakk innom som en avveksling fra sand og strand på den spanske solkysten. Men de siste årene har lokale myndigheter forsøkt å få turistene til å se litt lenger enn til inngangen av shoppingsenterne. I 2003 åpnet det nye Picassomuseet, og med den satsningen på "Picasso's Malaga". Bruker man øynene når man går gatelangs, kan man få øye på skilt som "Her lå skolen som Picassos søster studerte ved" og "I dette bygget gjorde Picassos far enkelte restaureringsarbeider". – Jeg synes promoteringen av Malaga som Picassos by er helt ute av dimensjoner. Picasso bodde her til han var ti år. Ti år! Det var ikke akkurat slik at han lagde kunst av stor betydning i denne byen, sier José Daniel Romero Goerra, der han sitter på kafé noen meter bortenfor Picassos barndomshjem. Han har bodd i Malaga hele sitt liv, og fulgt utviklingen av byen. – Picasso har blitt kommers. Han er overalt. Før kom folk for å se den arabiske innflytelsen i området. Nå kommer de for Picasso, forteller han fra sitt bord i kafeen som attpåtil har fått navnet Picasso. Og kafeen er ikke alene om å ha tatt navn etter maleren. Turistene lander på flyplassen "Pablo Ruiz Picasso", før de loses videre til "Picasso Shopping", "Hotel Picasso", "Pizzeria Picasso" eller språkskolen "P. Picasso".

Kulturhovedstad

Men Malaga har flere kulturelle innslaget å by på enn Picasso. I de senere årene har det kommet en rekke nye museer, blant annet et nytt stort samtidskunstmuseum. Bare i gamlebyen finnes i dag over tjue museer av ulikt slag. Nå satses det stort på å gjøre Malaga til europeisk kulturhovedstad i 2016. Omfattende byrenovering, nye kulturtilbud og bedret infrastruktur er noe av oppskriften Malaga satser på for å styrke sitt kandidatur. På hjemmesiden til prosjektet Malaga2016, omtales byen som den kulturelle porten, ikke bare til Middelhavsområdet, men til hele kontintet. "I 2016 vil hele verden vende seg mot oss idet varmen fra Malaga hjelper til å skape en følelse av europeisk tilhørighet.", hevder nettsiden optimistisk.

Rik kultur

Malaga har definitivt en rik kulturell arv: Over byen rager den store festningen Gibralfaro, bygget av araberne, og rundt i byen finner du minnesmerker tilbake til tiden da romere og maurere styrte byen. Fremdeles er Malaga og området rundt preget av stor tilflytting utenfra: Britiske pensjonister er den største gruppen, men også nordmenn utgjør en betydelig gruppe langs den spanske solkysten. De lokale ungdommene på bystranden Malagueta tviler imidlertid på at det er kultur som trekker dem. – Jeg trodde det var sol og varme de kom for, ikke kultur, sier Adrian Garcia Narvaez. – Turister er vel som oss: Det beste med Malaga er å kunne ligge på stranda om dagen. Og feste på stranda om kvelden.