– Lov? Selvfølgelig er det ikke lov, sier italieneren Luigi Dileo der han passerer den flere hundre meter dype kløften i El Chorro ved å vandre over broen forbeholdt togtrafikk. – Men ingen bryr seg. Det er det jeg elsker med Spania. Hvis du ønsker å risikere livet, er det din sak, blunker han. Dødsrisikoen han sikter til handler ikke om muligheten for å bli overkjørt av et forbipasserende tog. Men om sjansene som tas på andre siden av kløften, der folk åler seg langs fjellveggen på restene av "Caminito del Rey" – kongens lille vei. Stien ble bygd på begynnelsen av 1900-tallet for transport av materialer til det lokale kraftverket, og kan by på en én meter bred betongpassasje midt i fjellveggen, 300 meter over bakken. Eller rettere sagt – den kunne by på en meter betong. I dag er stien i elendig forfatning. Mange steder er stålbjelkene det eneste som er igjen å balansere på, og rekkverket er for lengst forsvunnet. Etter flere dødsulykker for noen år siden, ble stien stengt. Ved hjelp av sele og tau tar mange turister likevel sjansen på en klatretur på kanten av både fjellet og forskriftene.

Hekking

I El Chorro får ordet "fuglefjell" en ny betydning. Riktignok svever gribbene langs fjellsidene på utkikk etter åtsler. Men i fjellveggene er det ikke fugler, men klatrere det er svart av. I høysesongen sliter daglig flere hundre klatrere huden i hendene på en av de mange rutene i området. – Vi har ofte nordmenn her, forteller klatreguide ved "Finca La Campana", Christine Hofer, mens vi kjører mellom mandel- og oliventrær på vei opp mot et av de populære klatrefeltene. – Området har den store fordelen at det er varmt nok til å klatre hele vinteren gjennom. I tillegg er utvalget av ruter enormt, både for nybegynnere og viderekomne, forklarer Hofer. Selv likte sveitseren klatreferien så godt at hun ble boende. – Jeg var her på ferie for mange år siden, så at gården var til salgs, og bestemte meg for å bli. Nå har jeg bodd her i fjorten år. – Alt er bra her: Været, fjellet, utsikten. Dessuten er det et veldig sosialt sted med god stemning og mange hyggelige folk, sier Michael Trawetzky, som har tatt en ukestur fra Østerrike for å klatre.

Gratis overnatting

– Vil dere bli med hjem og se på hula mi? Sier italieneren Luigi Dileo etter sin vandring på kanten av togskinnene. Vi ser spørrende på han. – Finanskrisa. Jeg jobbet som bygningsarbeider langs kysten ved Malaga. Nå er det sjelden jobb å få, og vi har ikke råd til å betale husleie. Her bor vi gratis, forklarer han, og viser vei til et hjem med lav dørstokk og mangel på strøm og vann, men med både kjøkken, soverom, vinduer i glass og lenestoler i skinn. – Og hver morgen, konsert! sier samboeren Elena Peronato og peker på fuglene i trærne utenfor. – I alt sju personer bor i hulene her nå. Jeg har til og med laget min egen pizzeria, fortsetter Dileo. – Jeg serverer italiensk pizza fra steinovn til sultne klatrere. Dessverre kan jeg ikke ha noe skilt, det er jo ikke akkurat en godkjent restaurant dette, sier han. Og for klatrere på lavbudsjett kan Dileo lokke ikke bare med rimelig pizza, men også gratis overnatting. – Her bodde det en familie med fire barn, sier han, og viser fram en ettroms med steingulv og panoramautsikt. – Nå står den tom. Kanskje dere har lyst til å flytte inn?

Reise dit:

El Chorro ligger i Andalusia i Sør-Spania, og er først og fremst kjent som et populært reisemål for klatrere. Høysesongen er fra oktober til mars, da det gjerne er for kaldt å klatre utendørs lenger nord i Europa. I juni, juli og august er temperaturen i fjellveggen for høy for klatring, og stedet egner seg best for andre aktiviteter. Aktivitetstilbud: * Klatrekurs, hesteridning, fjellsykling, hulevandring og kajakkpadling er noen av mulighetene i El Chorro. Eller du kan bare ta en gåtur på en av de merkede stiene. Ønsker du å gå på "Caminito del Rey", er det mulig å leie guide dersom du ikke føler deg trygg på å prøve alene. Overnatting: * Det finnes kun ett hotell på stedet, "La Garganta", som holder høy standard. Andre overnattingsmuligheter er "Camping El Chorro", leie leilighet, eller sove på sovesal eller rom på en av gårdene som er omgjort til camp for klatrere, for eksempel "Finca La Campana". Transport: El Chorro kan enkelt nås med tog fra Malaga, en tur på 45 minutter. I bil tar turen fra flyplassen til El Chorro cirka en time. Både SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo til Malaga, Norwegian flyr også fra Rygge, Bergen, Stavanger og Trondheim. Billetter kan fås fra rundt 1400 kroner t/r.