– Maradona er ikke fotballspiller, utbryter Bruno Alcidi oppgitt. Sjefen på den lille kaffebaren i Napoli gestikulerer mot det blå veggkapellet utenfor og forklarer andektig: – Diego Maradona er Gud. Den argentinske ballvirtuosen Diego Armando Maradona – innehaveren av "Guds hånd", etter en scoring med neven i VM i 1986, og FIFA-tittelen "århundrets spiller" – briljerte for klubben Napoli fra 1984 til 1991. Fotballstjernen ledet laget til både serie- og cupgull, og fremdeles er han Napolis store helt og adoptivsønn. Maradona sammenlignes med byens skytshelgen San Gennaro – og Gud. Og selvfølgelig er Napoli-fotballens frelser beæret med en egen plass for avgudsdyrkelse.

Cappella Maradona

– Kapellet har sikkert hundre besøkende hver dag, nikker Alcidi mot de fotograferende rettroende ute i hektiske Via San Biagio dei Liberai. – De kommer for å tilbe Ham. Cappella Maradona, den lille fasadepryden ved Piazzetta Nilo i gamlebyen, er komplett med mesterens portrett, hår fra geniets hode – og napolitanernes avskjedstårer. – Maradona gjorde så mye for Napoli. Han gjorde byen stolt, misjonerer Alcidi, og sender fingerbøl med kruttkaffe i øst og vest. – I de sju årene han spilte her, snakket folk om noe annet enn søppel, kriminalitet og Camorra. De snakket om sport, og om hvor bra vi var!

Underklasse

Diego Maradona symboliserer Napolis sportslige suksess, og den gudbenådete driblinga har for lengst gitt Il Ragazzo d'Oro – gullgutten – kultstatus. Men også spillerens opphav, Buenos Aires-slummen, omfavnes av Napolis innbyggere – selv ansett som Italias underdogs. – Da Maradona kom til byen ble han akseptert av napolitanerne som en av dem, dels på grunn av sin ydmyke bakgrunn, og dels på grunn av sin opprørske natur, heter det i John Foots "Calcio – a history of italian fotball". – Dessuten var han liten, lurvete og stygg. Han så nærmest ut som en voksen gategutt – noe han jo også var, beskrives han kjærlig videre.

Piazza-fotball

På Largo San Giovanni Maggiore-plassen, noen kvartaler unna den kanoniserte fotballspilleren, holder en godt voksen guttegjeng liv i dribletradisjonene. – Mååål, jubler sju-åtte innfødte ragazzi i munnen på hverandre, og sleivsparker ballen inn i det øldrikkende mylderet ved siden av – som umiddelbart skyter i retur. Det støvete området ved universitetet er fylt til trengsel av bjeffende bikkjer, tutende vespaer, napolitansk ungdom og selskapssyke studenter. Men i enhver folkemengde – på den minste piazza eller i det trangeste smug – er det plass til fotball. – Vi spiller nesten hele tida, gliser Bruno Galasso andpustent etter en elegant finte av to uoppmerksomme kompiser. – Og når Napoli har hjemmekamp, går jeg alltid – selvfølgelig. På Stadio San Paolo er det plass til over 60.000 tilskuere. Å se kamp der er magisk, sukker han.

Pensjonert nummer

Calcio – italiensk fotball – er en salig blanding av sport og liturgi. Ritualene til de trofaste tifosi – supporterne, og de innbitte ultras – fanatikerne, er ofte vel så viktige som sporten. Det dreier seg om tilhørighet og tribuneplass, farger, sanger – og draktnummer. – Nummer 10 vil for alltid være numero uno, bedyrer Evangelista Vincenzo i den offisielle Napoli-fansjappa blankøyd. – Og det er fremdeles Maradonas tier-trøye vi selger mest av, enda det er mange år siden han spilte her. Ingen av dagens Napoli-spillere har Maradonas tall på ryggen – drakta er pensjonert. Evangelista Vincenzo stryker hengivent over titallet på en lyseblå akrylskjorte, og forklarer: – Den drakta er bare Diegos. Han er den største – og den eneste.

REISE DIT: * Lufthansa flyr fra Oslo til Napoli via München, mens Brussels Airlines flyr fra Oslo via Brussel. Prisene begynner på cirka 4500 kroner. * SAS og Norwegian flyr direkte til Roma fra Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo, mens Ryanair flyr direkte til Roma fra Torp. Lavprisbillettene starter på om lag 300 kroner, men skal du ha de billigste må du bestille i god tid. * Det tar cirka 1 1/2 time med Inter City-tog fra Roma til Napoli, og billetten koster drøyt 40 euro. I tillegg må du beregne en halvtime med flytoget fra Fiumicino-flyplassen i Roma til Roma Termini sentralstasjon. Togturen koster cirka 11 euro. Nettadresser: www.sscnapoli.it www.supernapoli.it www.inaples.it www.venere.com MARADONA I NAPOLI: * Diego Armando Maradona, født 30. oktober 1960 i Buenos Aires, har spilt for de argentinske klubbene Argentino Juniors, Boca Juniors og Newell's Old Boys, spanske FC Barcelona og Sevilla, samt italienske Napoli. * Da Maradona spilte for Napoli, fra 1984 til 1991, ledet han klubben til to gull i Serie A – den italienske eliteserien, samt én Coppa Italia-seier og én UEFA-cup-triumf. * Da Napoli vant scudettoen, eller Serie A-trofeet, i 1987, var det 61 år siden sist. Under kampen var det, ifølge den italienske antropologen Amalia Signorelli, "fullstendig folketomt i Napolis gater – den eneste stunden den mest bråkete, tettpakkede og kaotiske byen i Europa noengang har vært helt stille". * I sin tid i Napoli scoret Maradona 115 mål på 259 kamper, og laget trakk mellom 60.000 og 90.000 tilskuere per kamp på Stadio San Paolo. 86 prosent av tilskuerne hadde sesongkort. * Maradona forlot Napoli i 1991, etter utallige doping-, dame- og mafiaskandaler – og nedrykk. Klubben har ikke vunnet noe siden, men Napoli har fremdeles den fjerde største fanskaren i Italia. Klubben er i dag tilbake i serie A. Kilder: sscnapoli.it, fifa.com, wikipedia.org