En av Sveriges mange klassikere er en rett med det morsomme navnet «skomakerlåda». Biffen skal ligne en sko, der de sprø sidefleskstrimlene er lissene. Jeg elsker mat som kommer i ledtog med søte, små historier! Skomakerbiffen har jeg stjålet fra et av mine store idoler, Leif Mannerström. Han er en voksen herremann fra Göteborg, som har skrevet fantastiske kokebøker og drevet stjernerestauranten Sjømagasinet i en årrekke. Det er han og kompanjongen Christer Svantesson som har æren for å ha brakt det franske kjøkkenet til Sverige, på den legendariske restauranten Johanna. Nå skal Mannerström i tillegg ta over en kjent Göteborg-restaurant som er profilert på husmannskost. Kanskje det er derfor jeg liker mannen så godt – han er en mester på selv det enkleste. Å lake enkel og rustikk mat krever like mye av en kokk som å steke og servere et perfekt kamskjell, kanskje til og med mer!

Sikringskost

Enkel mat som er lagd uten hjerte, fungerer dårlig. Men hvis den rustikke maten er presentert på en vakker måte, og kokt skikkelig, er dette det beste jeg får. I Mannerströms bok «Husmannskonst» får du se at vanlig mat slett ikke trenger å se trist ut. Heldigvis har vi også i Norge kommet et stykke på vei med å ta fram gamle skatter, men det er fremdeles et langt stykke igjen. Biff og stappe, som vi lager denne uka, er skikkelig sikringskost – god vintermat som alle kan klare å lage.

Ingen vitenskap å steke biff

Å steke en biff er ingen vitenskap, det krever bare litt følelse i fingrene. Brun biffen godt i panna, stek den deretter forsiktig i ovnen, og viktigst av alt: La den hvile etterpå. Hvis den ikke hviler, vil meste parten av kjøttsaften renne ut på tallerkenen. Husk å krydre godt, enten før du steker eller etterpå. Nok salt må til, ellers blir det lite smak. Et hvitløksfedd i panna gjør også underverker. Biffen vil ikke smake hvitløk, men feddet vil parfymere biffen og løfte fram kjøttets unike smak. Lag tøff mat, stek en biff!

Oppskrift

Skomakerlåda Ingredienser: 4 biffer av ytrefilet à 150-180 gram salt og nykvernet svart pepper 1-2 hvitløksfedd litt olje 1 ss smør 100 g bacon eller salt sideflesk i strimler. Potetmos: 600 g skrelte mandelpoteter 1 dl fløte 1 dl melk 50 g smør salt og pepper muskat Kryddersmør: 150 g saltet romtemperert smør nykvernet svart pepper 1 liten potte finhakket persille saft av 1 sitron 1 ts worchestershiresauce Framgangsmåte: Brun biffene i varm panne i litt olje, la dem få skikkelig farge på hver side. Krydre dem og legg i hvitløken og smøret. Legg biffene på et stekebrett, hell smør og hvitløk over. Stek videre i ovnen på 140 grader i ca. 15 minutter, avhengig av stekegraden du ønsker. Ta ut og la hvile 15 minutter før du serverer, de kan eventuelt varmes et par minutter igjen før servering. Ikke kok potetene, men la dem trekke til de er helt møre. Sil av alt vannet og damp dem tørre. I en annen kjele varmes smør, melk og fløte opp. Bruk en potetpresse og trykk potetene oppi melkeblandingen mens du pisker. Pisk til mosen er jevn. Smak til med salt, muskat og pepper. Revet pepperrot er også godt å ha over. Til kryddersmøret piskes smøret i en mikser, krydderiene tilsettes. Pisk til det er luftig. Legg den piskede smørblandingen på et bakepapir og rull sammen til en lang pølse. Legges i fryseren til den har satt seg. Bacon sprøstekes i litt olje. Server de stekte biffene med potetmos, fleskestrimler over, et par gode skiver med smøret og noen deilige sylteagurker. Enkelt og perfekt, i hvert fall for en skomaker