– Det var i et mørkt, småskummelt havneområde ved Vågen i Bergen, sent om kvelden. Jeg hadde akkurat fått rigget opp utstyret da en politimann på motorsykkel kom bort. Skulle se førerkortet mitt og ville vite hva jeg dreiv med. Jeg forklarte at jeg tok bilder til boka "100 norske kulturperler", forteller fotograf Tom Schandy.

Vakkert

Like etterpå kom en av strøkets løse fugler bort og lurte på om han skulle ha en tur, men Tom var ute på en helt annen slags reise. Han an sto i mørket i Vågen for å fotografere det beste, vakreste og mest anstendige Norge har å by på. – Fra det mørke havneområdet fikk jeg tatt Haakonshallen og Rosenkrantztårnet på andre siden av Vågen, opplyst av lyskastere. Jeg liker veldig godt blåtimen. Da blir alt vakkert.

Blånissenes favorittime

Flere bilder i boka er tatt i denne berømte timen, elsket av både blånisser og fotografer. – Jeg kom til Skudeneshavn i Rogaland da det begynte å mørkne. Det var flott å gå gjennom den smale gata mot sjøen idet den begynte å bli opplyst av elektriske lys. Et tre uten blader sto akkurat der det skulle. Det ble ett bilde. Så fant jeg en høyde der jeg kunne se utover tettstedet. Det ble bilde nummer to, forteller Schandy. Så la han seg til å sove i bilen, slik han alltid gjør når han er ute på fotoreiser. – Da har jeg motivene innen rekkevidde når jeg våkner og lyset ennå ikke har blitt hardt og flatt. Sover man på hotell, blir det for bekvemt, med frokost og greier, så da kommer man seg for seint av gårde, sier Schandy.

På kryss og tvers

For tre år siden ga Tom Schandy og kollega Tom Helgesen ut boka "100 norske naturperler", en bok som også krevde reising på kryss og tvers. Så de har for lengst lært seg å sove i bilen. Og å prioritere. – Det kunne jo vært 300 steder i hver bok. Med bare 100 må man gjøre et utvalg. Vi sendte brev til kulturavdelingen i hvert fylke, og ba dem om forslag på de åtte-ti beste kulturstedene i fylket. Deretter dro vi ut på hver våre reiser, forteller Tom Schandy, som selv har fotografert og skildret rundt 80 prosent av bildene i boka, mens samarbeidspartner Tom Helgesen har en stor andel av de resterende.

Unik kombinasjon

Utvalget er blitt demokratisk – med fire til sju steder fra hvert fylke. Praktboka gis ut uten pengestøtte, men med en moralsk oppstiver fra Kultur- og kirkeminister Trond Giske i forordet. Han skriver at fellesstrekket mellom de ulike kulturperlene i boka er at de har "en indre kvalitet, en stil og et særegent uttrykk". – Kombinasjonen av natur og gammel kultur i Norge er unik, utdyper Schandy. – Mange andre deler av verden, som i Chile eller New Zealand, kan du også se flotte kystlandskaper. Men her i Norge står det bygninger der i tillegg. Eldgamle gårder som klamrer seg fast i bratte lier. Bygdetun innerst i fjordarmer. Historiske klostre på øde øyer. Vi har en fantastisk arv. Jeg lager gjerne bind to av denne boka, smiler Schandy.