– Heiskapasiteten, sier Stephen Crowe med et smil. – Den er helt fantastisk. Crowe har parkert sin gamle Toyota HiAce på fortauet i Rue de Parc des Sports i Val d'Isere. Fra primusen i døråpningen lukter det tomatsuppe. – Vi kommer fra Chamonix og Les Arcs, men jeg synes Val d'Isere er bedre på grunn av variasjonsmulighetene og heiskapasiteten, sier Crowe. Trege heiser og lange køer kan legge en demper på skiferien. Derfor må man bare bli glad når man kan ta t-banen til topps, slik man kan i Val d'Isere og Tignes. Sammen utgjør de to franske alpebyene det enorme skiområdet Espace Killy – oppkalt skilegenden Jean-Claude Killy.

Det er et gigantisk område å boltre seg på, med 154 bakker av forskjellig valør – pluss plenty av muligheter for off-piste. Le Fornet regnes av mange frikjørere som Alpenes beste skogskjøring.

Plass i VM

Fra 3.-15.februar skal Val d'Isere arrangere VM i alpint. Og ifølge det anerkjente skimagasinet Åka Skidor er det i denne perioden du bør kaste deg på flyet og dra til Val d'Isere. Du vil ha fjellet for deg selv. Hvorfor? Fordi byen kommer til å være full av funksjonærer og dignitærer som ikke står på ski. Du får riktig nok ikke kjørt den svartemerkede og fantatiske "Face de Bellevarde"-løypa eller "Coupe du Monde OK", som begge skal brukes under VM, men 90 prosent av anlegget kommer til å være åpent. Det kan selvsagt bli en utfordring å finne overnatting, men da kan mindre glamorøse og mer ungdommelige Tignes være en mulighet. – Jeg deler en leilighet i Tignes sammen med en kompis for 6000 euro. Da har vi den for hele sesongen, forteller skotske Craig Maxwell. Vi treffer representanten for the Tartan Army i snowparken som ligger på 2500 meter over havet. – Parkmulighetene her i Espace Killy er veldig bra, sier Maxwell. Han får støtte av avisen The Telegraph, som nylig utropte Tignes til det beste reisemålet for snowboardere. Tignes har en yngre profil enn Val d'Isere og er hvert år vertskap for Tignes Airwaves – et europeisk svar på amerikanske X Games.

Hva er galt?

Mye positivt kan sies om skiområdet Espace Killy og heiskapasiteten. Men det er ikke lenger mange norske skiturister i Val d'Isere. At de store charterselskapene har droppet de franske Alpene, er en årsak. Kun Chamonix står på vintermenyen til STS Alpereiser og Sportsreiser. Det er ikke bare norske reisearrangører som er lunkne til franske alpebyer. Vårt store VM-håp Aksel Lund Svindal har sagt at han ikke liker seg i Val d'Isere og Kjetil Jansrud har uttalt at han klarer seg fint uten franske alpehoteller. Hva er galt med Frankrike? – Vi synes ikke kvaliteten på verken hoteller eller service er god nok i Frankrike sammenlignet med Italia, Sveits og Østerrike, sier Niclas Helgesson, salgsdirektør i STS Alpereiser, som også eier Sportsreiser. Og derfor er det ikke lenger fullt av nordmenn på Afterskien på Victors Bar i Rue du Parc des Sports, slik det kunne være på 90-tallet. Helt borte er de ikke. Victors Bar ligger i Hotel Ruitor – drevet av Langley Travel, som fremdeles frakter nordmenn og svensker til Val d'Isere.

Val Dizzy

New zealandske Stephen Crowe er ikke opptatt av hotellstandarden. En tilårskommen Toyota HiAce har vært hans hjem i flere måneder. – Ulempen med Val d'Isere er at man noen ganger får følelsen av at den er en britisk koloni, smiler Crowe. Det britiske innrykket er definitivt stort. Minst 35 prosent av turistene i "Val Dizzy" er briter. På Moris Pub er det bare klientellets skiklær som minner oss på at vi er i Alpene, og ikke i en hvilken som helst britisk storby. En annen nasjonalitet gjør seg imidlertid stadig mer gjeldende. De er ikke vanskelige å spotte. Komplett misforhold mellom utstyrsnivå og ferdigheter, prangende luksus og et heftig forbruk av alle mulig ekstravagante varer og tjenester er sikre tegn på at "Rus-ski" er i byen.

Verstingen

Mangel på "gemütlichkeit" blir ofte trukket fram som et element i de franske skistedenes disfavør. – Bygningmassen er ikke særlig vakker sammenlignet med for eksempel østerrikske steder, medgir Crowe. – På den annen side er det mye bedre plass i de franske skianleggene. Om bygningsmassen i Val d'Isere er trist, så er den heller katastrofal i Tignes. Dersom det arkitektoniske idealet er laft og tyrolerhus, er Tignes sannsynligvis selve verstingen i Alpene. Byen består nesten utelukkende av nyfunksjonalistiske betongblokker som neppe samsvarer med nordboeres oppfatning om hvordan en fjelllandsby i Alpene bør se ut. – Styggeste stedet jeg har vært, utbasunerer Martin Watson fra Kent i England. – Jeg bryr meg ikke om bygningenes estetikk, sier skotske Craig Maxwell. – Jeg er her for snøens og fjellenes skyld.