Konferansieren fra Israel har overlatt scenen til musikanter fra Kamerun og Senegal. I salen groover asiater, amerikanere og ikke så rent få briter. Det er showbusiness as usual på klubbkonseptet Passing Clouds i Øst-London. – Det er høy stemning! konstaterer Allison Hamada, opprinnelig fra Hawaii, mellom numrene. Hun henger i baren sammen med lillesøsteren Kristen og studievenninnen Sophie Kho fra Kuala Lumpur. – Vet du hva? Ingenting du skriver, kan gjøre dette stedet hottere enn det allerede er!

Kulest i klassen

Nei, og det ser ut til å gjelde nabolaget som sådan. Avisa The Guardian utropte nylig Dalston, som ligger inneklemt mellom bydelene Islington og Hackney, til «the coolest place in England». Det samme gjorde damebladet Vogue. – Det har overtatt for Brick Lane og Shoreditch, bekrefter DJ-en James Heath. – Området har mistet det røffe imaget det en gang hadde. Designerne, kunstnerne og bandene er flyttet inn, supplerer utelivstypen Will Croxford. Ingeniøren og litaueren Arturas Saduikis sier det sånn: – Det er som en liten landsby. De som bor her, forstår hverandre. Sånn er det ikke i Notting Hill.

Nam-nam

Sikkert er det at Dalston lenge har hatt draget på Londons innvandrere. Da immigrasjonen fra Karibia tok av på 50- og 60-tallet, var det hit mange kom, noe som fortsatt setter sitt preg på lyder og lukter. Skjønt, i dag er det polske og vietnamesiske innslaget like tydelig, for ikke å glemme det tyrkiske. – Det er akkurat som hjemme, med unntak av været, sukker Feryat Habiboglu, som serverer lekre lammevariasjoner på Sömine Restaurant i Kingsland High Street. Hvis den slags ikke frister, er det flust av etnisk-alternative spisemuligheter nedover hovedgata. Og fortvil ikke hvis du sverger til den tradisjonelle publunsjen: The Duke of Wellington og The Talbot venter med varme gryter i De Beauvoir Town. Trendsentralen The Haggerston, derimot, handler mest om «se og bli sett» de siste timene før stengetid fredag og lørdag.

Markedsverdi

Den offensive OL-utbyggingen vil bare øke popularitetspresset på Dalston, ifølge lokale observatører. Eiendomsmeglerne gleder seg iallfall til den etterlengtede T-banestasjonen åpner i 2010. Da ligger det meste til rette for advokatene og børsmeglerne som gjerne følger i hipsternes fotspor. Men du trenger selvsagt ikke være verken spesielt hipp eller kul for å få noe ut av en førjulsinspeksjon. Ta en tur på Ridley Road Market, for eksempel, angivelig litt av inspirasjonen for TV-institusjonen «Eastenders». Der treffer du blant andre Mat Jones, som reiser inn hver morgen fra Essex for å by fram epler, pærer, bananer, ananas og paprika. – Ett pund for en kurv! bæljer han på umiskjennelig cockney, nå som det begynner å dra seg mot kveld. I kjølvannet av nok en fruktbar transaksjon vil han ikke høre snakk om «nye, heite Dalston». – Her har ingenting forandret seg, erklærer Jones. – Her har det vært nøyaktig det samme i 100 år.

Reisefakta:

Reise dit: * Stor konkurranse gir gunstige priser til og fra London. * Norwegian starter på snaut 900 kroner (tur/retur) for sine flyginger mellom Gardermoen og Gatwick-flyplassen. * Ryanair (Stansted) er gjerne enda rimeligere fra Sandefjord Lufthavn Torp eller Haugesund lufthavn Karmøy. Overnatting: * Relativt sett dyrere, tross kurant pundkurs. Imperial-hotellene er et alternativ i Holborn/Russell Square-området, som er vel så praktisk som Bayswater/Paddington. * Blant søkemotorene online scorer roomsnet.com høyt med menneskelig og sympatisk oppfølging. Nettguider: * visitlondon.com (offisiell) * londononline.co.uk (kommersiell) * londonguiden.no (norsk)