– Bardun? Elèn Røgeberg Jørgensen ser spørrende på Espen Opaker Moreite. – Mener du tråden? – Ja! Stram den, svarer tureksperten fra Turistforeningen. I de siste årene har Elèn (23) og Henning Walther Jørgensen (33) drevet med alt annet enn friluftsliv. Men nå som de har blanke gifteringer og barn i magen, ønsker de å få sunne aktiviteter, som friluftsliv, inn i livet. I alle fall vil én av dem det. – Jeg er vel ikke så interessert, mener Henning. Men smiler når han tenker på turer i skog og mark som liten. – Jeg synes det er gøy, men har ikke vært så mye på tur. Det har ikke blitt sånn at vi har tatt oss tid, og ikke har vi mye utstyr heller, sier Elèn. Hun har derfor tatt med seg mannen ut på tur – sammen med to som kan det: Johan Fegri og Espen Opaker Moreite fra Turistforeningen.

Ull innerst

Skal turen bli hyggelig, er utstyret viktig. Men det betyr ikke nødvendigvis at man må kjøpe nytt og dyrt. Det viktigste er gode, vanntette sko og varme klær. – På korte turer kan gummistøvler fungere, men på lengre turer er det viktig med støtte til ankel, god såle og pusteegenskaper, forteller Fegri. Man må også huske på at det kan være store temperaturforskjeller fra dag til kveld. – Vi anbefaler ull innerst og et eller flere tynne lag med mer ull eller fleece, forteller ekspertene. En tykk genser kan også være kjekk å ha innenfor yttertøyet, som bør være vind- og vanntett.

Matkos

Alle er enige om at hovedformålet på tur er å kose seg. – Og da er det viktig med mat, mener Fegri. Ekspertene definerer god turmat som mat man liker, og som er lett å tilberede. – Det som er lett å steke eller tilberedes med kokt vann, fungerer som regel veldig bra, mener Fegri, og foreslår suppepose, eller en litt dyrere og mer energirik gryterett. – Eller pannekaker. Ta med røre på en stor brusflaske, tipser han. Men det aller enkleste er og blir pølser i brød: Enten stekt i panne eller grillet på bålet.

På kjøkkenet

Mens mannen er ute og sanker tennved, styrer Elèn på "kjøkkenet". – Alt som trengs ligger oppi her, sier Fegri og forteller Elèn hvordan hun monterer og skrur på et gassbasert stormkjøkken. – Jeg synes det er skummelt med gass, medgir Elèn idet hun skrur den på. Hun beroliges med beskjed om at så lenge det er god lufting rundt apparatet, og det står støtt, så er det ingen fare. Elèn henter vann som koker i løpet av få minutter. Snart serverer hun gryterett fra pose. Mens mannen lager bål for å grille pølser.

Bål ved vann

Henning har forberedt bålet, og har fyringsmaterialer i ulike størrelser liggende. – Forberedelser er viktig for å få til bål, forteller Opaker Moreite. – Underlaget bør være tørt og ligge litt over terrenget, i tillegg bør det helst fyres i nærheten av vann. De bygger bålet sammen, og starter med et tynt lag av tørr kvist og never. Neveren legges slik at den lett kan tennes fra siden. Henning får fyr på første forsøk. – Nå er det viktig å sitte klar med større og større ved, tipser Opaker Moreite. Ekspertene har også råd når det gjelder selve pølsegrillingen. – Hold pølsene slik at de får stråling fra glørne, midt i flammene blir de bare brent.

Nok utstyr, ikke for mye

Opaker Moreite har tittelen "turekspert". Jobben består i å få folk ut på tur. Turistforeningen tilbyr både kurs og informasjon om alt fra utstyr til ruteforslag, og opplever at pila går rett til værs når det gjelder folks interesse for friluftsliv . – Når folk kommer til oss, har de gjerne gått over den første terskelen, forteller Opaker Moreite. For det er dørstokkmila som er tyngst. Og et hinder over den er gjerne usikkerhet om nødvendig utstyr. – Det er om å gjøre å finne balansen mellom for lite og for mye utstyr. Man skal jo bære det med seg, påpeker ekspertene.

Glem ikke kart og kompass, nei, nei...

Kart og kompass er obligatorisk. – Det må med på alle turer, slår ekspertene fast. Og det skal kunne brukes også: – Øv på forhånd, og husk at nord alltid er oppover på kartet, tipser de. Elèn har funnet ut av teltbardunene og får hjelp av Henning til å slå pluggene i jorda. – Det var da ikke så vanskelig, sier de. Denne gangen er teltet med for at Elèn og Henning skal få øve seg til neste gang. For nå tror de at det ikke går lang tid før de kommer seg ut igjen. Selv Henning begynner å få smaken på friluftslivet. – Nå har vi egentlig ingen grunn til ikke å komme oss ut, sier han.