Toril inviterer til konsert til inntekt for kreftsaken

Hun har liksom alltid vært der. Hun har sunget fra barneårene. Og alltid har det vært sammen med andre. Den 8. september blir det konsert med Toril Moe i Surnadal Kulturhus.

Klar til dyst. Her i øvingsrommet i Surnadal Kulturhus. Fra venstre Brage Kristian Einum, Torbjørn Kvande, Olav Nergård Tørset, Toril Moe og Rune Dalager. Rolf Paulsen ikke var til stede.  Foto: Helene Nergård

Kultur

Da synger hun sanger hun selv liker best. Mange venner deltar, men dette er først og fremst Toril Moes konsert.

Sammen med musikerne Rune Dalager, gitar, Torbjørn Kvande, bass, Olav Nergård Tørset, perkusjon, Brage Kristian Einum, tangenter, og Rolf Paulsen, tangenter, skal det bli konsert. Mange flere deltar. Og primus motor Jens Indergård er den som fikk ideen og som er iverksetter. Overskuddet fra konserten vil gå til kreftsaken.

– Jeg ville gi overskuddet til en veldedig organisasjon, og da valgte jeg kreftforskning, sier Toril. Alle kjenner noen eller har noen i familien som er rammet. Jeg vil bidra til at flere kan bli friske av den sykdommen.

Egentlig skulle konserten holdes før jul 2017, men av forskjellige årsaker måtte den utsettes til i år. For i 1997 vant Toril Moe den norske finalen i Stjerner i sikte. Året etter, i april 1998, deltok hun i europafinalen. Hun ble nummer tre. Begge gangene sang hun Celine Dions All By Myself. I februar 1999 deltok hun i Norsk Grand Prix med You Used To Be Mine. Nå vil hun markere 20 år som sanger.

– Jeg vil ikke bruke tittelen artist om meg selv. Det er liksom så alvorlig. Det er sanger jeg er. Jeg har sunget siden jeg var bitte liten. Jeg synger både når jeg er glad og når jeg er trist. Jeg har hatt mange sangoppdrag i begravelser, bryllup og noen barnedåper gjennom årene som er gått.

Toril Moe har vokst opp i øvre Surnadal. Hun ok utdanning til frisør i Oslo. Etter opphold på Gjøvik og på Berkåk, kom hun tilbake til Surnadal i 2002.

Hun har som sagt sunget fra hun var liten. Den første opplæring fikk hun i barnekor heime i Mo-kretsen med dirigent Gunnar Viik. I Oslo-perioden opptrådte hun mellom annet sammen med Jan Werner. Hun sang også i storbandet til Jens Wendelbo. Hun deltok i fotballcup-show i Oslo Plaza, og det ble sendt på NRK.

Etter at Toril Moe kom heim til Surnadal, har hun deltatt «overalt». Hun ble med i koret Tormod med dirigent Roy Bakke. Der fikk hun solistoppdrag med mellom annet The Rose. Da koret VOX ble startet til Det store korslaget, med dirigent Rolf Berg, tok det ikke lang tid før Toril sluttet seg til.

– VOX er koret i mitt hjerte, sier hun.

Hun sang også sammen med To tenorer og en T da de kom til Surnadal. Tenorene var Erik Wendelberg Jakobsen og Stephan Brandt Hansen. T-en var Tore Johansen. Og i musikkspillet Lady Arbuthnott har Toril deltatt fem år.

– Jeg lærte mye de årene jeg fikk være med som en av mange skuespillere på scenen i Ladyen. Noe av det jeg lærte var å være trygg på scenen som bare Toril.

Toril Moe kan by på et variert repertoar til konserten. Denne gangen vil hun by på seg selv og hva hun selv liker. Hun nevner Celine Dion, Adele og Beatles. Av vennene fra Lady Arbuthnott-tiden er Ingrid Lian Bjørgum og Karen Hansen Brandvoll med. Sambygdinger som Karstein Mauset og Kirsten Ness deltar. Flere strykere vil komme, men foreløpig er Kirsten Ness med bratsj, klar.

Nå gjenstår det bare å glede seg. Konserten passer for alle, unge og eldre. Plata Toril Moe gav ut i 2009 kan kjøpes. Konserten blir altså på Kulturhuset i Surnadal den 8. september. Billettsalget starter den 15. juni på Kulturhuset i Surnadal. Nå er det bare å løpe og kjøpe billetter til Torils konsert!