Det var bra med folk i foajeen på kulturhuset da Tommy Fossum ønsker velkommen til Ørafest, kunstutstilling og ikke minst til elleve forestillinger med musikkspillet om lady Arbuthnott. Ørafesten er et samarbeid mellom flere lag og foreninger i Sunndal. JazzåTeatret, rockeklubben, Sunndal kunstlag og jazzklubben ble alle presentert.

Det var reiselivsdirektør for Nordmøre og Romsdal, Pål Farstad, som hadde fått æren av å åpne kulturfesten. Han understreket at det er en ære for ham som reiselivsmann å få dette oppdraget.

– Over 3500 personer vil se ladyforestillingene de nærmeste dagene. Slik har det vært siden 1996. Til stor glede for oss som kommer til dekket bord i Sunndal. Det er virkelig grunn til å takke alle dere som står på for å gjøre dette mulig.

Farstad viste til undersøkelser som forteller om økende interesse for kulturturisme, både fra nordmenn og fra utlendinger.

–Av de 3,9 milliarder kroner brukt av kulturturister i Norge i 2014, sto norske turister for 1,5 milliard kroner. De utenlandske for det resterende. Jeg vet ikke eksakt hvor overførbare disse tallene er til vårt område, men det gir gode indikasjoner på at vi forsømmer oss om vi ikke tar kulturturisme på alvor.

Farstad sa han har snakket om den viktige kulturturismen til landets kulturminister, partifelle Trine Skei Grande.

Hun har uttrykt at kulturturisme er viktig for henne. Denne forståelsen vil jeg utnytte gjennom konkretisering av tiltak. Hun har fått høre fra meg, og skal absolutt få høre fra meg når det gjelder saker og tiltak til gunst for Nordmøre og Romsdal som er mitt nedslagsfelt som reiselivsdirektør.

Farstad åpnet også kunstutstillingen, og røpet at han er personlig opptatt av bildekunst.

Det er Ragnhild Slåen som er separatutstiller i Galleri Barbara i ut måneden. Hun jobber som sjukepleier, noe som gir henne økonomisk rom til å få jobbe med maleri og kreativt arbeid. Det siste året har hun tatt permisjon fra jobben og bor i ei rorbu i Stamsund i Lofoten.

Slåen har med 29 bilder til Sunndal. Utstillinga skal henge ut måneden.

Utstillinga er i regi av Sunndal kunstlag. En aktiv klubb med rundt 70 medlemmer, der et sted mellom 20 og 25 er aktive med maleri, fotografi eller smykkekunst. Kunstlaget arrangerer fire salgsutstillinger i året. To av dem er forbeholdt kunstlagets medlemmer.