Sunndal Storband 25 år:

Inviterer til slagerfest

Når Sunndal Storband feirer 25 år, er det publikum som er gaven. Og den kommer i form av en storslagen parade med norske slagere, nå arrangert for storband.

Ringens brorskap: Sunndal Storband samlet til øving. Snart inntas Hovshall for det store jubileet. 

Splitter pine: Anna Pape Hansen kliner til som vokalist på storbandversjonen av DumDum Boys’ Splitter Pine. 

Storbandet Pompel og Pilt: John Rasmus Leinum og Harald Brusethaug leker seg med vokal. 

Tangenthjørnet: Trygve Leinum trakterer tangentene i utkanten av den store sirkelen. 

Konsentrert høvding: Peter Wergeni, nummer to fra venstre, både spiller i og leder storbandet med stødig hånd. 

Kultur

Det er selvsagt storbandets geniale general Peter Wergeni som har signaturen på nesten alle de nye arrangementene. Og når vi sniker innpå en av de siste øvingene før den store kvelden, er det en massiv vegg av lyd som møter oss. Storbandet blåser, slår og leker med strenger mens John Rasmus Leinum og Harald Brusethaug utfører vokallek med Lillebjørn Nilsens klassiker «Tanta til Beate». Det er vanskelig ikke å få fot med en gang, for lyden griper liksom tak i deg og drar deg med seg. Det er få dager igjen til konserten, men dette lover bra.

– Det blir en konsert med nye versjoner av «favorittlåtene» våre. Styret har stemt over en lang liste norske låter og så har Peter arrangert dem for storband, sier Kari Anne Ulfsnes om den kommende konserten. I tillegg til de musikalske forfriskningene, blir det servering i foajeen, og storbandet lover at dette er en konsert som vil appellere til mange.

– Dette er ikke «skummel» jazz, men tilgjengelig og publikumsvennlig musikk, forklarer Trine Indrebø.

Mens øvelsen pågår, skjønner vi godt hva Trine Indrebø mener. Wergenis arrangement er fri for ville instrumentalsoloer der kun musikeren selv hører musikken i det hele, men bruker heller storbandet som et instrument til å hente ut nye ting i godt kjente låter. Noen er mer utfordrende for både band og vokalist enn andre, men det er tilgjengelig og lett å få fot på.

– Og da vet vi hvordan skatting ble oppfunnet, kommenterer Øystein Sandbukt etter at Peter Wergeni har forsøkt å synge hvordan han vil at trommene skal høres ut på en av låtene. Latteren runger i amfiet på kulturskolen. Det er i det hele tatt mye fliring på en storbandøvelse og replikkene sitter løst.

– Roy Okutani, som var med på den forrige jubileumskonserten vår, kaller oss «the lauhging band», forklarer Kari Anne Ulfsnes med et smil om munnen. -Det sosiale i gruppa har endret seg litt over tid. I begynnelsen gikk vi på puben sammen etter øving, men nå er det blitt sjeldnere at vi gjør det.

Det er liten tvil om at storbandet trives godt sammen. Mange av medlemmene har vært med fra starten og forteller at de er blitt ganske godt kjent etter hvert. Storbandet oser i det hele tatt av trivsel og spilleglede, men denne uka ble det kjent at fylkesrådmannen har innstilt på nedleggelse av ordninga med Møremusikere. Er slik vedtak ville få betydning også for Sunndal Storband, for uten Peter Wergeni, ville det ikke vært mye til storband, heller.

– Han er uunnværlig. Den jobben han gjør er helt utrolig, sier Kari Anne Ulfsnes.

– Vi vet ikke hvor heldige vi er som har en slik ressurs i bygda, skyter en av de andre bandmedlemmene inn.

Peter har ledet storbandet nesten hele tida, og er opphav til nesten alle arrangementene på helgas konsert. At han er av enorm betydning for storbandet, er det liten tvil om, og kuttforslaget høster sterke reaksjoner i storbandet. For storbandet er en viktig del av livet til sine medlemmer. Til store konserter som den i helga, nyter storbandet også godt av andre møremusikere. Øystein Sandbukt trakterer gitaren og Sondre Meisfjord trør til på bass for at det hele skal låte rett. Tilgangen på slike ressurser, vil være usikker dersom Møremusikerne forsvinner. Selv om storbandet ønsker å fokusere på den forestående konserten, og ikke på politikk, sniker det seg inn en del tanker om situasjonen. Storbandet er nemlig en viktig del av bolysten til sine medlemmer, og siden alle deler en glødende interesse for musikk, er det liten tvil om at det å ha Møremusikerne i Fjord og Fjell i bygda, er en ressurs på mange plan.

– Det stjernelaget vi har med på komp for eksempel, sier Ulfsnes og viser til Meisfjord og Sandbukt. – Vi amatører er utrolig heldige som kan få spille med så flinke og profesjonelle musikere.

Til helgas konsert har storbandet med seg et knippe av sine faste vokalister. Og den som har sett en og annen sangkonkurranse på tv, vet at storband har en helt egen tiltrekningskraft på vokalister.

– Det er jo noe med det å synge med et svært storband i ryggen, da. Det er et lite kick. Arrangementene Peter lager er så fantastiske at det er en gavepakke å få være med, sier Anna Pape Hansen, og høster støtte fra John Rasmus Leinum.

– Noe av det som gjør å synge i storband er dynamikken som storband gir, fra rolig duvende til et enormt trykk. For en vokalist er det både utfordrende, spennende og morsomt. I tillegg er Sunndal Storband kreative med å finne nye konsepter og de fantastiske arrangementene av norske pop og rockelåter som Peter Vergeni og Staffan William-Olson har laget i anledning jubileet bør alle få med seg, kvitterer han og oppfordrer publikum om å møte opp.