- Ikke benytt deg av kunst eller kultur

Landsomfattende kunstneraksjon markeres også lokalt tirsdag.

Viktig å markere: Kunstneren Inga Dalsegg mener aksjonen er viktig å markere. Tirsdag utstyrer hun seg med søppelsekker for å dekke til kunst i det offentlige rom i Surnadal. 

Kultur

Kunstneraksjonen, en nasjonal aksjon for kunstens framtid, oppfordrer folk om ikke å benytte seg av kunst eller kultur i morgen, tirsdag.

Den landsomfattende markeringen har som mål å styrke kunstens vilkår i den nye politiske virkeligheten. Aksjonen vil rette søkelyset mot foreslåtte kutt og tendenser som berører og får konsekvenser for kunstnere. Alle kunstnere og kulturarbeidere innen alle former for kunst er oppfordret til å delta - billedkunstnere, kunsthåndverkere, musikere og komponister, forfattere, scenekunstnere og andre.

Da Rindal-kunstner Inga Dalsegg oppdaget at det ikke var lagt opp til noen markeringer på indre Nordmøre, kastet hun seg i dag rundt og fikk med seg både representanter fra Kulturskolen på Indre Nordmøre og Laget Vårsøg på å markere aksjonen i Surnadal.

- Jeg vil også prøve å få med flere, forteller hun til driva.no.

Tirsdag ettermiddag vil kunstnerne og kulturarbeiderne møtes på kulturhuset for å dekke til det av kunstuttrykk som finnes i bygget. Videre går turen rundt på Skei hvor blant annet skulpturer dekkes til med svarte søppelsekker. Dalsegg mener det er viktig å markere aksjonen, også lokalt.

- Vi hadde vært et kjempetrist og grått samfunn uten kunst og kultur, understreker hun.

Aksjonen markeres i hele landet, også i Ålesund og Molde, tirsdag. 

Slagordene som brukes over hele landet er:

JA TIL KUNST

VI BYGGER NEDENFRA

MANGFOLD, FRIHET OG KVALITET

SATS PÅ KUNSTNERNE

Og for den som ikke har mulighet til å delta ute i det offentlige rom - aksjonen oppfordrer den enkelte om å dekke til kunst heime, på jobb eller til eller fra der man går. Ikke les i boka di, ikke hør på musikk eller bruk andre former for kunst denne dagen. Dette oppfordrer de den enkelte til å dokumentere gjennom å dele bilder på sosiale medier med hashtag #kunstneraksjonen.