Vi er som politikere blitt utfordret til å svare på hva vi tenker om helsestasjonsressursene i Nesset kommune, og det stilles spørsmål om Nesset kommune sover i timen siden vi ikke har søkt midler som går til helsestasjoner og skolehelsetjeneste. Det er flott at våre innbyggere følger med, og jeg skal svare så godt jeg kan. Jeg oppfatter spørsmålet som at det spørres om det forebyggende helsearbeid i Nesset kommune.

Politikk handler om prioriteringer og forebyggende helsearbeid er et vidt begrep. Nesset kommune ligger i forhold til antall barn, unge og fødsler bedre an enn de fleste andre kommuner når det gjelder jordmor og helsesøstre i følge kostratallene. Dessverre går fødselstallet i Nesset kommune ned, og i 2017 ble det født 30 barn ifølge statistikken. For oss som politikere har det vært viktig å bevare denne kompetansen, selv om vi må finne innsparing i budsjettet. Det er liten tvil om at helsestasjonen gjør en viktig og god jobb. Men forebyggende helsearbeid er så mye mer.

For oss er det viktig å tenke på forebyggende arbeid i et større perspektiv enn kun helsesøster og jordmor.

Nesset har gode barnehager, hvor vi har fast inntak 2 ganger i året, i tillegg kan man søke fortløpende gjennom året om det er ledig kapasitet i barnehagen. De fleste kommuner har langt færre inntak. Vi har også bevilget mer penger til utvidet åpningstid ved Vistdal barnehage for at de skal få et bedre tilbud i Vistdal. Foreldrenes dom over barnehagene i Nesset viser også at de er storfornøyde. Utdanningsdirektoratet gjennomførte en undersøkelse blant foreldrene i landets kommuner i november 2017, og Nesset ligger i toppen i vår region.

Når det gjelder skolene i Nesset viser nasjonale prøver at vi er blant de beste i fylket. Mobbetallene har gått ned, og det blir jobbet systematisk for at ingen skal ha det vondt på skolen. Nesset kommune er vertskommune for beredskapsteam mot mobbing hvor PPT Sunndal, Nesset og Tingvoll er styringsgruppe. Her følger det mye midler med for å drifte dette. Det viser seg å være et veldig bra prosjekt, og stadig flere kommuner kommer til.

Vi har også valgt å utvide SFO til å være åpent i ferier så det skal bli enklere å planlegge for foreldrene. Vi har psykiatrisk sykepleier som jobber sammen med helsesøster for god psykisk helse hos barn i skolen. I tillegg har vi valgt å satse på Frivillighetssentralen som stadig er i utvikling med nye tilbud til våre innbyggere. Utvalg for oppvekst og kultur er styringsgruppe for Frivillighetssentralen, og vi vil berømme det gode arbeidet som har vært gjort for å få den opp å gå. Ungdomsklubben har fått sin renessanse og tilbakemeldinger fra ungdommen er at de koser seg. Daglig leder er koblet opp mot både flyktningtjenesten og driften av ungdomsklubben i kommunen, i tillegg til at vi har en egen flyktningkonsulent.

Nesset kommune har selv tatt over voksenopplæringa for å gjøre det enklere for dem som bor her å få opplæring. Frivillighetssentralen har fått inn mye statlige midler og søker stadig nye midler. Noen av midlene er midler for fattigdomsbekjempelse, med mål om at alle skal få være med uavhengig av inntekten til foreldrene. Ungdomsklubben har hatt flere fine tiltak på bakgrunn av disse midlene.

Vi har Ungdommens kommunestyre som følger med oss, og vi har nylig hatt en topp tur med gratis skibuss til Oppdal, hvor 45 ungdommer deltok.

Som politiker er jeg stolt av den gode jobben de ansatte i kommunen gjør for å få til gode tjenester for innbyggerne. Det er viktig for oss å ha fokus på at alle som vokser opp i Nesset skal ha mulighet til å være med på ulike fritidsaktiviteter, fattig som rik. Jeg er stolt over at vi tar oss råd til at den nye hallen kan lånes ut gratis, at vi har en utstyrspool hvor du kan låne gratis utstyr og at du kan låne gratis kajakk og kano om du ønsker det. Ønsker du å bade i badebassenget på skolen kan du gjøre det for 200 kr for ett årskort. Vi har valgt å støtte idrettslaget med 250 000 Kr for kjøp av tråkkemaskin, til glede for mange barn, unge og voksne i vinter.

Det er mye å delta på for barn og unge i Nesset, de frivillige organisasjonene gjør en fantastisk jobb for innbyggerne våre. Nylig var det internasjonal dag i Nesset, ett fantastisk arrangement med nydelig mat og godt samhold. Mye mer kunne sikkert vært nevnt, men budskapet mitt er at alt dette er forebyggende arbeid. Skal vi som kommune lykkes i arbeidet med god psykisk helse, må vi se helheten av alt vi gjør.

Selvfølgelig kan vi helt sikkert bli bedre på mange områder, det kan nok alle. Vi forsøker å følge med så godt vi kan på det som rører seg og prioriterer så godt vi kan. Så svaret er, nei,vi sover ikke i timen! Det er godt å vokse opp i Nesset kommune!

Mvh

Eva Solstad Alme, Høyre

Leder i Utvalg for oppvekst og kultur i Nesset kommune