I kommunestyret den 2. mai ba Stig Rune Andreassen kommunestyret vedta en kommunal samboergaranti for eldre ektefeller og samboere i Sunndal, slik at ektepar eller samboerpar skal få rett til å tilbringe hele livet sammen, også etter at en av dem får behov for pleie og plass på sykehjem eller i omsorgsbolig. Han ba kommunen utarbeide egne retningslinjer for betaling og praktisering av samboergarantien, og om at nye sykehjemsavdelinger og omsorgsboliger i Sunndal skal planlegges med tanke på samboerrom.

Bakgrunnen for forslaget er Arbeiderpartiets Kjærlighetsgaranti for eldre om at ektefeller og samboere skal få bo sammen – også når de blir eldre og pleietrengende. Denne garantien ble programfestet før Stortingsvalget i 2017, hvor det slås fast at Arbeiderpartiet vil 1) Sikre at ektepar eller samboere som ønsker det kan bo sammen de siste årene av livet når den ene har fått sykehjemsplass, og den andre også er avhengig av omsorgstjenester, 2) At samboergarantien skal være et standardtilbud i alle kommuner, ikke frivillig for kommunene å innføre, og 3) Definere samboergarantien på en tydelig måte, hvor faglige vurderinger for tjenestebehov ligger til grunn.

I tråd med dette fremmet Arbeiderpartiet følgende forslag i Stortinget den 7. februar 2018: 1) Stortinget ber regjeringen sikre at ektepar eller samboere som ønsker det, kan bo sammen også når de blir gamle og må flytte på institusjon, forutsatt at begge er avhengig av omsorgstjenester, 2) Stortinget ber regjeringen sørge for at samboergarantien skal være et standardtilbud i alle kommuner, og ikke en frivillig ordning for kommunene å innføre, og 3) Stortinget ber regjeringen sørge for at ordningen med samboergaranti skal være frivillig for parene.

Forslaget ble behandlet i Stortingets Helse- og omsorgskomité, som la følgende innstilling fram for behandling i Stortinget den 19. april 2018: Stortinget ber regjeringen om å ta inn bestemmelser om samboergaranti, som er uavhengig av ektefelles eller samboers behov for omsorgstjenester, ved utarbeidelse av nasjonale kriterier for tildeling av langtidsopphold. Innstillingen ble vedtatt med tilslutning fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og SV.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti foreslo på sin side at samboergarantien for eldre som må flytte på institusjon skulle omfatte ektepar eller samboere der begge er avhengige av omsorgstjenester. Disse partiene ønsket også at en samboergaranti for friske pårørende ikke må innføres uten at konsekvensene og kostnadene er utredet. Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og SV foreslo videre at ordningen med samboergaranti skal være frivillig for parene. Disse forslagene fikk ikke flertall.

Uansett – Stortinget har altså nylig bedt regjeringen ta inn bestemmelser om samboergaranti ved utarbeidelsen av nasjonale kriterier for tildeling av langtidsopphold for eldre som må flytte på institusjon. En slik kjærlighetsgaranti for eldre er jeg for, og disse kriteriene vil også Sunndal kommune måtte forholde oss til.

Framfor å vedta en lokal samboergaranti, og utarbeide egne kommunale retningslinjer for denne, var mitt råd derfor at kommunestyret avventer de nye nasjonale kriteriene. Jeg inviterte derfor kommunestyret til å gjøre følgende vedtak:

Kommunestyret i Sunndal er positive til at det innføres en nasjonal samboergaranti for eldre i institusjon. Sunndal kommune avventer nasjonale kriterier for ordningen før garantien innføres i Sunndal.

Kommunestyret vedtok forslaget med 24 mot 3 stemmer.

Ståle Refstie