Den her gangen har jeg holdt meg taus i pågående innspill. At jeg velger å si noe i etterkant, har sin grunn i at jeg deler statens vegvesen sine meninger. For mange år siden var jeg i dialog med noen i Molde om krysset ved der vi bor, og vi var skjønt enig i at ett full stoppskilt var riktig når en kjører fra Skei og skal enten til Kvenna eller mot Rindal.

MEN, som dem sa i Molde, ingen i Surnadal bryr seg om skilt. Og hva skal vi da med skilt, jeg har sagt det før og gjentar det på nytt. Vi trenger ikke flere forbudskiltet, fjern alle sammen. Eller gjør det enda verre med underskilt, gjelder kun for, ikke for eller klokkeslett som vi heller ikke bryr oss om.

Når voksne mennesker bringer barna til skolen og kjører inn på bussparkeringen nedenfor Øye skole, så er det faktisk forbudt. Hvilke signaler gir vi våre barn når vi ikke bryr oss om lovene i trafikken.  Og sett opp ett trafikklys så bussene kan forlate plassen samlet, de kjører tross alt på våre verdifulle unger og må slippe å sno seg ut i trafikken, selv om den «snegler seg forbi i 40km/t» Alle forstår at det er tryggere å slippe av unger på en stor parkeringsplass, enn i den trange plassen med den idiotiske inn og utkjøringen på oversiden av skolen. Fjern innkjøring forbudtskiltene eller heng på klokkeslett. Det samme med den dustete 40 km/t. Gjelder mellom kl 0730-0830 osv. Rekk opp hånda dere som respekterer dette skiltet.

Ved ambulansene er det innkjøring forbudt, med underskilt som ikke gjelder ansatte. Hvor i all verden skal ansatte på legesenteret og ambulanse folket parkere om ikke her. Vil vi ha legesenteret her og ikke oppi dalen, så må vi finne oss i att ansatte parkerer her, MEN, det er faktisk forbudt. Heng opp ett underskilt som gir ansatte lov. Ikke det att jeg bryr meg om dette skiltet, men det sorterer under unødige skilt som etter min mening bør enten fjernes eller forandres på.

På begge sider av kulturhuset er det ikke lov å parkere. Hvorfor? Når ingen respekterer, heller ikke uniformerte biler, så kan vel skiltene med fordel fjernes. Her å må vel ansatte parkere av og til. På andre siden av gaten sier du, joda, den er grei. Problemet her er at både i front av Kiwi og foran COOP Extra er det kun tillatt å parkere i 2 timer. Og skiltene dekker faktisk begge lommene foran Extra, men ikke på begge sidene. Og så lenge svært få respekterer disse skiltene så bør de kanskje fjernes. Så lenge det er mangel på parkeringsplasser på Skei, eller er det det? (Det finnes alltids ledige plasser om en gidder å gå 100 meter.) Så bør parkeringsplassene reguleres.

MEN når ingen bryr seg om skilt, så mener jeg at skiltene bør taes ned så vi slipper å bortforklare overfor våre barn hvorfor vi ikke følger lover og regler. De skiltene jeg referer til er enten private eller kommunale, så her er det lett å gjøre forandringer.

Ett skilt som er verre å gjøre noe med er når du kjører fra Rindal eller Kvenna og møter ett skilt til Kristiansund sentrum, og svinger mot Skei, og etter 200 meter får du skilt til sentrum på nytt. Enda godt at vi får beholde sentrum om vi bli slått sammen med Kristiansund.

Om den her e vanskelig å forstå så e den neppe verre enn å forstå logikken med all kommunesammenslåingen.

Hvorfor Statens vegvesen fjernet det svarte streket som skilte mellom Kristiansund og oss, sorterer vel under samme gåten som andre navnestrider ellers i dalføret. Her bør kanskje kommunen være pådriver for en liten svarttape, og i samme slengen så kan det henges på ett skilt til campingplass, det er faktisk to stk om en svinger av her.

Øyvind Johansen

Bellebu