Det er bra at det endelig blir mer debatt i Norge om hvordan tannhelsetilbud skal gis, og hvem som skal ha rettigheter til refusjonsordninger gjennom folketrygden eller skal ha rett til gratis tannbehandling i offentlig tannhelsetjeneste.

Dette er en viktig debatt, og et offentlig utvalg som er nedsatt av regjeringen (Blankholmutvalget) skal komme med en anbefaling til myndighetene på prioriteringer i helsevesenet.

Utvalget vil også nå se på tannhelsetjenester. Da er det bra at alle som har kunnskap og engasjement deltar i debatten. Dessverre “glemmer” Pål Barkvoll i sitt innlegg å formidle at Regionale odontologiske kompetansesentre ble besluttet opprettet av Stortinget nettopp for å gi et bedre spesialisttilbud til pasienter fra utsatte grupper som mottar hjemmesykepleie og personer på institusjon, som f. eks. langvarig psykisk syke. Disse pasientene har rett til gratis tannhelsetjeneste og det er fylkestannlegenes ansvar å finansiere behandlingen. Det er fylkestannlegene som er eiere av de regionale kompetansesentrene og som finansierer drift av spesialistklinikkene. Klinikkene behandler i all hovedsak nettopp svake og utsatte pasientgrupper. Gjennom etablering av kompetansesentre får mange av disse pasientene nå et samlet spesialisttilbud de ikke tidligere har fått. Tilbudet finansieres ikke gjennom bruk av tryderefusjonsmidler slik Pål Barkvoll feilaktig fremstiller det, men av fylkeskommunale tilskudd.

Vet ikke dekanus i Oslo hvilke plikter og lover som regulerer tannhelsetilbud til utsatte grupper med rettigheter etter tannhelseloven og hvordan de finansieres?

De odontologiske kompetansesentrene skal drive fagutvikling og forskning for å bidra til å styrke praksisnær klinisk odontologisk forskning og tannhelsetjenesteforskning. Dette forskningsområdet er gjennom flere rapporter fra myndighetene utpekt som et forskningssvakt område og som taper terreng i forhold til utvikling i andre helsefag. Det er Helse og Omsorgsdepartementet som gjennom sitt ansvar for utøvende tannhelsetjeneste i Norge, som ønsker å styrke dette feltet gjennom oppbygging av forskningsavdelingene i kompetansesentrene. Dette er deres sektoransvar og ikke kunnskapsdepartementets, som finansierer forskningsaktivitet i universitetssektoren.

Er ikke dekanus i Oslo glad for at forskningsinnsatsen i dette feltet økes og er han ikke opptatt av at fakultetet han leder skal ha et godt forskningssamarbeid med de odontologiske forskningsinstitusjonene som Stortinget har besluttet at vi skal ha?

Ellen Berggreen, Forskningsleder Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Vest/Hordaland og Professor, Universitetet i Bergen

Hildur Søhoel, Leder, Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Vest/Hordaland

Arne Åsan, Fylkestannlege i Hordaland