Viser til presseoppslag vedrørende ny samarbeidsavtale inngått mellom Thon Hotell Surnadal og Surnadal Kommune. Som bla annet inneholdt et eget punkt om «Lobbybar» i resepsjonsområdet for Surnadal Kulturhus og Thon Surnadal Hotell.

Premissene for avtalen ble vedtatt av kommunestyret i april. Som en av vararepresentantene til kommunestyremøtet denne dagen, ble jeg først kjent med saken da den ble utdelt som strengt konfidensiell rosa sak, dette noen minutter før saken ble åpnet som siste sak på en lang agenda og dagen var gått over til kveld. Her tenkte jeg det måtte dreie seg om en personalsak, eller en annen sak av graderende opplysninger som offentligheten ikke trengte å få innsyn i.

Stor var derfor overraskelsen da det dreide seg om en samarbeidsavtale mellom tidligere nevnte parter. Det ble gjort kjent at det som lå på bordet var det eneste som kunne vedtas. Om en del av punktene ble endret, ble det ikke noe av de andre. I dette lå skjenking i lobbybaren som esset i ermet, og det ufravikelige. Ingen skjenking, ingen penger fra gammel gjeld, ingen avtale om ungdomsklubb, ingen resepsjon. Og dette skulle vi ikke si til noen, dette ble også presisert. Derfor rosa sak. Etter mitt skjønn ble kommunestyrerepresentantene her nærmest tatt som «gissel» i et drama som skulle utspille seg mellom rådmannen og næringsrepresentanten?

Takket være gode leserbrev og våken journalistikk, ble saken åpnet.

Her burde etter min mening de etiske varsellampene lyst i stedet for sak i rosa. Det rotes det med mange «vær varsom prinsipper»: avtale om skjenking, kulturskole, barn, unge, kultur, næringslivsinteresser, gjeld og utpressing. Og da mener jeg utpressing av kommunestyremedlemmer. «Dersom dere sier ja til dette, skal vi få pengene de skylder?, døgnåpen resepsjon og ungdomsklubblokale» Dersom dette ikke skjer, vil Thon Hotell Surnadal bokstavelig talt stenge alle dører for videre samarbeid?

At rådmannen velger å innstille sin tilråding mot flere sentrale kommunale planer som han bør ha som rettesnor, er forsiktig sagt et underlig stunt. Et stunt der hvor rådmannen kanskje mener det er viktigere å jobbe igjennom kravet til forhandlingspartneren, enn å ivareta eget planverk? Hva skal vi da med planverk?

Jeg mener lovligheten i dette vedtaket ikke kan være juridisk bindende, slik som rådmannen hentyder i den påfølgende skjenkeløyve saken kommende uke. Selvfølgelig skal næringsinteressenter betale det de skylder Surnadal Kommune, selv om de ikke får igjennom sitt krav til å forlenge avtalen. Her må det vel være andre instanser til å vurdere om penger skal betales eller ei? Selvfølgelig kan en ha Kult Cafe i kulturhuset uten skjenking av alkoholholdig drikke, selvfølgelig kan en snakke med hverandre om oppholdssted for ungdomsklubb, dersom dette kan gjøres under gode rammer?

En ting er at Thon Surnadal Hotell kanskje stilte disse ufravikelige kravene på «kammerset», en helt annen ting er at rådmannen innstiller til å imøtekomme kravet, uten å ofre eget planverk et ord eller tanke? I tillegg velger han å gjøre det i lukket rom for på denne måten å unngå støy, eller få ro, eller hva agendaen egentlig var. Og når han i fortsettelsen velger å bruke tidligere vedtak, som ytterligere pressmiddel til kommunestyrerepresentantene i påfølgende skjenkeløyvesak, grenser dette til rødt kort etter mitt syn. I alle fall får han to gule av meg.

Spørsmålet en kan stille etter dette, er om de ulike interessene i å fortsette avtalen kanskje er så uforenelige at de likevel bør opphøre. Jeg ser at det er formålstjenlig med ressursutnytting av personalet på drift av en lobbybar for Thon Surnadal Hotell, men dette er i seg selv ikke et godt nok argument til at vi skal mikse kulturhusresepsjon og kulturskole med lobbybar og permanent skjenkeløyve etter min mening. Til det er løsningen, slik den foreligger, langt ifra god nok.

Denne diskusjonen må i alle fall kunne gjøres åpent. Der alle brukere av Surnadal Kulturhus kan ha muligheter til å uttale seg, og ikke bare være prisgitt hemmelighetsstemplede dokumenter, eller mindre gode forhandlingsteknikker.

Janne H. Haugen.

Vararepresentant Kommunestyret

Surnadal Senterpartiet