Hotellet i Surnadal og Surnadal kommune har i flere år praktisert en løsning med felles resepsjon der besøkende har fått hjelp når det gjelder henvendelser til hotellet og til kulturhuset. Området er også venterom for rutebussene. For de besøkende har dette framstått som en svært en god løsning.

Meningene er mange når hotellet nå søker om å få skjenkeløyve til en KultKafe i resepsjonsområdet. Flere har reagert negativt på at det skal kunne skjenkes alkohol i et område der det også tidvis oppholder seg barn og unge brukere av kulturhuset. Mildri Hildrun Settem i Surnadal KrF er mellom dem som gjennom leserbrev har reagert kraftig på at kommunestyret har godkjent en avtale der det inngår alkoholservering.

Det kan synes som om administrasjonen ikke har vært spesielt ivrig på å få saka fram for offentligheten. Saka sto ikke engang på sakslista da politikerne fikk saka på bordet i forrige måned.

Rådmann Knut Haugen viser i dagens avis til at et flertall i kommunestyret ved to tidligere anledninger har godkjent en avtale der hotellet får drive en kafé med alle rettigheter i kulturhuset. Rådmannen mener politikerne må stå ved sine tidligere vedtak og si ja også til skjenkeløyve når saka legges fram for kommunestyret i morgen.

Det er viktig å i utgangspunktet føre en restriktiv alkoholpolitikk. Det er også viktig å ikke la sterke føringer i den ene aller andre retningen bestemme om man skal si ja eller nei til skjenkeløyve. I denne saka har hotellet gjort det klart at de trekker resepsjonen ut av kulturhuset og inn i hotellet dersom de får nei til skjenkeløyve.

Vi har stor forståelse for de innvendingene mot skjenkeløyve som er framkommet i media. I en tid der mange hilser til hverandre med vinglasset i fokus på sosiale medier, er det bra med synlige motkrefter.

I denne aktuelle saka har politikerne i Surnadal mer eller mindre bevisst kjørt seg opp i et hjørne. Har de først sagt a er det ventet at de også sier b. Spørsmålet er hva som vektlegges. Både hotellet og kulturhuset vil nok leve godt med om de skiller lag med en vel fungerende ordning, men mange vil nok beklage om så skjer. Som politiker må man av og til ta avgjørelser det vil være sterke delte meninger om. Denne saka er av en slik karakter.