Sunndal Kjemiske Fagforening vil uttrykke sin bekymring for planene om interkommunalt samarbeid om legevakta med en del kommuner i Romsdal. Både som privatpersoner, men også som fagforening på Hydro Aluminium mener vi at å måtte reise til Molde både i tilfelle hendelser/skader og i tilfelle sykdom ikke er holdbart. Vi er bekymret for lang reisetid for å nå legevakta, og vi tror også at beredskapen i forhold til ambulanser kan bli svekket. Vi regner med at en del vil måtte bruke ambulanse for å komme seg til legevakta. Det innebærer, med legevakt i Molde, at ambulansen vil være på oppdrag og ikke være tilgjengelig for andre akutthendelser i lengre tidsrom enn om legevakta er på Sunndalsøra.

Hydro Aluminium har heldigvis en veldig fin utvikling i forhold til hendelser og skader, men produksjonen går 24/7 (mellom 90 og 100 på jobb til ettermiddag/natt/helg), og vi har potensiale til både små og store hendelser som gjør at vi kanskje kan ha behov for legevakt. Vi har hittil i år brukt legevakta 5 ganger og de siste årene benyttet den i gjennomsnitt ca. 10 ganger pr. år. Dette tilsier at behovet for lokal legevakt er tilstede for vår del. Vi har også regler som sier at ved en evt. skade skal den skadde følges til legevakta. Dette vil også være et problem da en tur til legevakta i Molde vil ta lang tid – minimum tre og en halv til fire timer, kanskje mye lengre tid avhengig av pågangen der.

I en rapport som er delvis gjengitt i Aura Avis torsdag 16. august står det at en rekke forutsetninger for et interkommunalt samarbeid må på plass. Bl.a. må det etableres en kveldslegevakt fram til kl. 21.00 på hverdager og også legevakt på lørdager, søndager og helligdager med åpningstid på min. 4 timer. Det står videre at det er mulig å få til en forsvarlig organisering av legevakttjenesten, men den kan ha negative konsekvenser for innbyggerne i Sunndal – «Kvalitativt vil det ha en vesentlig negativ innvirkning på legevakttilbudet som tilbys befolkningen. For befolkningen vil det særlig merkes for innbyggerne i Rauma og Sunndal. Dette gjennom lengre reisevei til/fra legevakt. Erfaringsvis vil dette, i alle fall i en overgangsfase, skape usikkerhet i lokalsamfunnene som rammes. Økt terskel for å oppsøke legevakt vil også kunne ha potensielt alvorlige konsekvenser».

Ut i fra dette mener vi at det ikke vil være forsvarlig med et slikt samarbeid. Vi håper derfor at politikerne i Sunndal støtter vedtaket i Oppvekst- og omsorgsutvalget og sier nei til dette forslaget.

Styret

Sunndal Kjemiske Fagforening