Det har vært mange bytter av Frp-statsråder den siste tiden. Det er ikke mange ukene sine Per Sandberg gikk av som fiskeriminister, og det er heller ikke lenge siden Sylvi Listhaug ble tvunget til å trekke seg som justis- og beredskapsminister.

Torsdag ble det kjent at samferdselsminister Ketil  Solvik-Olsen ønsket å takker for seg for å følge kona til USA der hun har fått legejobb.

Terje Søviknes trekker seg etter en forholdsvis kort karriere som minister. Mannen som skal overta for han som en gang ble utpekt som kronprins i partiet, er for meg en ukjent politiker. Kjell-Børge Freiberg er stortingsrepresentant fra Nordland og sitter i næringskomiteen på Stortinget.

Skepsisen lyste lang veg fra store deler av landbruks-Norge da Sylvi Listhaug overtok styringen av landbruksdepartementet etter Trygve Slagsvold Vedum i 2013. Det var ikke veldig mange som i forkant av valget i 2013 så for seg at Erna Solberg ville sette inn en landbruks- og matminister fra Fremskrittspartiet dersom hun vant valget.

Skepsisen og protestene fra store deler av næringa vedvarte for en stor del gjennom hele Listhaugs karriere som landbruksminister. Hun ble avløst av Jon Georg Dale i 2015. Han var heller ikke førstevalget til landbruksnæringa, men jeg har inntrykk av at joviale Dale får et godt ettermæle når han nå tar over etter Solvik-Olsen i samferdselsdepartementet.

Bård Hoksrud blir ny landbruksminister. Han er en erfaren politiker med blant annet bakgrunn som statssekretær i samferdselsdepartementet. Hoksrud har vel neppe inngående kunnskaper om utfordringene som landbruksnæringa står over for, men faglig bakgrunn ser ut til å ha mindre og mindre betydning ved statsrådskifter.

I Fremskrittspartiet kan mye nå tyde på at vegen ligger åpen for Sylvi Listhaug som nestleder. Det vil nesten være rart om Solvik-Olsen kan ta med seg det vervet når han nå flytter til USA, sjøl om det er meningen at utenlandsoppholdet bare skal vare i ett år.

På sin siste dag som landbruksminister fikk Dale på plass en avtale der landbruksorganisasjonene og regjeringa ble enige om innholdet i en krisepakke etter den verste tørkesommeren på mange tiår. I pakken ligger det blant annet 40 prosent økning av avlingskadeerstatningen. Leder Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal bondelag mener krisepakken treffer bra. Det viktigste er at at det kommer penger raskt til bønder med dårlig likviditet.

Her i fylket ser tredjeslåtten ut til å berge mye. Men det er også andre utfordringer. I Surnadal blir jegerne oppfordret til å starte hjortejakta allerede fra første jaktdag og prioritere å skyte hjort på innmark slik å unngå at hjorten tar avlingen.

God jakt og god helg!

Sigmund Tjelle