FREDAGSTANKER

Spennende valgår

Meninger

Høyre faller, Arbeiderpartiet er helt oppunder 30-tallet, Senterpartiet klatrer videre og Venstre og Kristelig Folkeparti holder seg fortsatt under sperregrensa.  Frp er langt unna gamle høgder. For SV og Rødt peker pilene oppover.

Basert på den siste meningsmålingen fra NRK og Aftenposten er dette kort oppsummert den politiske situasjonen i starten av valgåret 2019.

Statsminister Erna Solberg la i fjor høst mye arbeid og prestisje i å få Kristelig Folkeparti med i regjering. Hun lyktes, men utvidelsen av regjeringa har så langt ikke hjulpet verken Høyre eller KrF på meningsmålingene. Den samlede oppslutningen om regjeringspartiene er i dag den laveste siden Erna Solberg ble statsminister i 2013.

For KrF ser det ikke bra ut i det hele tatt. Striden rundt det politiske vegvalget har splittet partiet så sterkt at det kan bli vanskelig å få partiet over sperregrensa igjen. Det er mange tidligere trofaste KrF-velgere som har tungt for å svelge at partiet skal regjere sammen med Frp.

Partilederne er flinke til å forklare både opp- og nedturer på meningsmålingene. Venstre er helt nede i 2,6 % oppslutning på den siste NRK-målingen. Det er nærmest katastrofalt for partiet. De synes å ha en like tung veg å gå som KrF for å komme seg opp på et akseptabelt nivå. Nestleder Terje Breivik forklarer den lave oppslutningen med at den viser at partiet har brukt for mye tid på regjeringsforhandlinger, og har mindre tid til å få markedsført en sosialliberal politikk. Vel, det er nok bare en del av forklaringen. 

Det er uansett slik at både KrF og Venstre måtte ta et valg. Det har de gjort.

Det er bare vel et halvt år igjen til kommune- og fylkestingsvalget. I vårt distrikt er det allerede klart at vi står foran den største utskiftingen av ordførere på mange valg. Det er bare i Ap-bastionen Sunndal det blir som før med Ståle Refstie som ordfører i fire nye år.

Halsa går over i Heim kommune, og Ola Rognskog takker for seg som populær ordfører. Det tør jeg påstå på tross av at det har vært mye uro rundt prosessen med sammenslåing.

I Surnadal takker Lilly Gunn Nyheim for seg. Senterpartiets Margrete Svinvik klarte det nesten for fire år siden. Nå får hun en ny mulighet med Annett Ranes som motkandidat fra Ap. Det skal bli interessant å se hvordan styrkeforholdet blir mellom Ap og Sp i Surnadal etter høstens valg.

i Rindal blir det også ny ordfører etter at Ola T har bestemt seg for å gi seg etter «en mannsalder» som øverste politiske folkevalgt. Det er i politikken som ellers i verden rundt oss at livet går nok videre også for nyslåtte trøndere  uten Ola T som ordfører. Han fortjener takk for innsatsen!

Jeg er spent på hvordan det blir i heimkommunen min Nesset nå som vi på et vis skal bli moldensere. Skjønt det blir vi nok aldri fullt ut vi som er vokst opp på nesset-sida av Gussiåsbrua. Jeg håper det politiske engasjementet blant folk flest vedvarer.

Det er alltid knyttet spenning til valget av fylkesordfører. Jon Aasen gir seg etter høstens valg. Det er nokså åpent hvem som trekker det lengste strået for å bli hans etterfølger. Blir det Tove-Lise Torve, Kristin Sørheim. Anders Riise eller kanskje Frank Sve?

Nordmøre har to sterke kandidater i Torve og Sørheim. Så sterke at det ikke ligger i kortene at den ene vil støtte den andre. Her blir først og fremst valgresultatet, men også forhandlingsevnen avgjørende for utfallet.


God helg!